USA-börser: Dunjackor stekheta i ljummen handel

Säsongen för vinterjackor tycks inte vara förbi, åtminstone inte på Wall Street där Canada Goose fick ett varmt välkomnande av investerarna. Mer allmänt var investerarklimatet mer ljummet, och indexen tog ett steg tillbaka efter onsdagens Fed-stimulerade uppgångar.

Dow Jones och S&P 500 backade med knappt 0,1 och 0,2 procent, medan Nasdaq höll ställningarna från torsdagen och stängde oförändrat.

Nivåerna för indexen var dock klart över stängningsnoteringarna på tisdagen, det vill säga före Fedbeskeden om en stabil amerikansk ekonomi och den väntade räntehöjningen, och några avgörande faktorer som drev ned investerarhumöret märktes inte.

"Det finns fortfarande möjligheter i marknaden", sade Joel Greenblatt vid Gotham Asset Management, känd för sin "magiska formel", och gjorde reklam för ett av sin fonds största innehav Apple i CNBC efter börsens stängning: bolaget prissätts som ett hårdvarubolag med de risker det innebär, men har ett ekosystem av produkter samt ett varumärke som gör det mer värt än så.

Sektorvis var kraftverk och hälsovård sämst med nedgångar på runt 1 procent, medan finans och IT steg tillsammans med konsumentbolagen. Vad gäller hälsovård tillskrevs det Donald Trump-löften om skattesänkningar, något som antas drabba läkemedelsbolagen och vårdsektorn.

På makronivå bidrog ett sjunkande oljepris till det något sänkta humöret på torsdagen, i sin tur en följd av allmän oro för höga amerikanska lagernivåer. Mycket uppmärksamhet fick därtill Donald Trumps budgetförslag, där temat var ökade försvarsanslag på bekostnad av annat. Försvarsbolagens aktier steg dock inte: Boeing, Lockheed och Raytheon backade alla med cirka 0,5 procent.

Budgeten innehöll också information om att muren mot Mexiko ska kosta 4,1 miljarder dollar i år och 2018, ett belopp som dock inte beräknas räcka. Runt 640 bolag har lämnat anbud för olika delar av bygget.

Jacktillverkaren Canada Goose debuterade alltså på Wall Street. Initiala uppgångar på 40 procent i Toronto och New York, där aktien handlades, mattades så småningom av och de som köpte på 18 dollar på Wall Street fick se en stängningsnotering på bara 16 dollar. Teckningskurs var strax under 13 dollar, och dagsfacit därmed plus 26 procent.

Förra veckans uppmärksammade debutant Snap föll däremot över 4 procent och drog sig ned under 20-dollarsnivån. Aktiens teckningskurs var 17 dollar och i inledningshandeln steg den till 24 dollar.

Oracle steg drygt 6 procent. Bolaget, verksamt inom databasmjukvara, signalerade ökad efterfrågan på molnbaserade tjänster som konkurrerar med Amazon och Salesforce.

Den amerikanska 10-årsräntan steg 4 punkter till 2.53.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?