1515

USA-börser: Dow klättrar över 21.000

USA-börserna har inlett onsdagen med uppgång.

Investerarna ser efter de senaste talen av Fed-ledamöterna William Dudley och John Williams en ökad sannolikhet för en amerikansk höjning av styrräntan redan i mars. En viss lättnad kan också skönjas efter president Donald Trumps tal under natten, vilket ger stöd till sentimentet.

"Fed-talare övertrumfade Trump vars tal saknade nytt innehåll för marknaderna att handla på. Skattesänkningar, avregleringar och infrastrukturplaner nämndes men stöddes inte av några detaljer. I och med det har allt fokus i stället vänt mot sleven av hökaktig retorik från Fed-talare", sa Richard McGuire, räntechefstrateg på Rabobank, till Bloomberg News.

Strax efter 16 noterades Dow Jones industriindex upp 1,2 procent vid nivån 21.052 samtidigt som S&P 500 och Nasdaq var omkring 1 procent högre.

Marknaden prisar nu med över 80 procents sannolikhet in en höjning från Federal Reserve i mars, från 40 procent i fredags i förra veckan baserat på Fed fund futures. Fed-ledamoten William Dudley uppgav att scenariot för en åtstramning har blivit mer tilltalande.

Vidare förväntar sig Fed-ledamoten John Williams att en ränthöjning kommer övervägas på allvar vid mötet i mars. Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var 6 punkter upp till 2,45 procent och även dollarn stärktes i spåren av Fed-talen.

Banksektorn gynnas av högre räntor och Citi, JP Morgan, Morgan Stanley och Bank of America steg alla runt 3 procent.

Best Buy föll nära 4 procent i öppningshandeln sedan konsumentelektronikbolagets försäljning inte nått upp till förväntningarna i det fjärde kvartalet.

Office Depot rusade nära 20 procent efter att ha redovisat en kraftfull resultatförbättring i det fjärde kvartalet.

Rapportsäsongen för det fjärde kvartalet har kommit till sitt slut och omkring tre fjärdedelar av bolagen noterade på S&P 500 har rapporterat vinster över förväntan. Lite mer än hälften av bolagen har överträffat sina försäljningssiffror, enligt en sammanställning av Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?