ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-börser: Dämpad inflationsoro lyfte börserna

New York-börserna avslutade veckan positivt med stöd från uppgångar i IT-aktier och en sjunkande räntor efter att oron för att Fed-ledamöter dämpat oron för mer aggressiva räntehöjningar under året till följd av stigande inflation. 

Vid stängning var både Dow Jones industriindex var upp 1,4 procent till 25.311. Det bredare S&P 500 steg 1,6 procent till 2.747 och Nasdaq kompositindex steg 1,8 procent till 7.337. 

I en rapport till kongressen som publicerades på fredagen skrev Federal Reserve att den såg bred förbättring i den amerikanska ekonomin och pekade på en uppgång i inflationen mot slutet av förra året. Fed antydde dock inte att prisökningarna behöver innebära att man måste bli mer aggressiv gällande penningpolitiken. Rapporten kommer inför Fed-chefen Jerome Powells utfrågning i kongressen nästa vecka. 

"Fed har gjort ett uttalande där man i princip bekräftar att man är på väg mot tre höjningar i år, vilket var deras prognos innan vi fick nyheterna om ökad inflation under senaste månaden", sade Alec Young, vid FTSE Russell till Reuters.

"Det signalerar till marknaden att även om det finns ökad oro för högre räntor och inflation har Fed inte sett tillräckligt för att försvara att bli mer hökaktiga", sade han. 

Starkast i S&P 500 på fredagen var Hewlett-Packard Enterprise med en uppgång på 10,5 procent. Efter torsdagsbörsens stängning kom IT-tjänsteföretaget med en stark rapport med robusta utsikter.

Även det konsumentfokuserade teknikbolaget HP kom med starka kvartalssiffror och utsikter. Aktien steg 3,5 procent.

Varuhuskedjan Nordstrom steg 6,6 procent, till högsta nivån på nästan tre månader, efter rapporten om att grundarfamiljen förbereder en plan för att köpa ut bolaget från börsen. Enligt uppgifter till Reuters kommer ett erbjudande vara klart i mars.

Blue Buffalo Pet Products rusade med drygt 17 procent efter att General Mills lagt ett bud värt 8 miljarder dollar. General Mills sjönk 3,6 procent på fredagen.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen sjönk 5 punkter till 2,87 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies