1515

USA-börser: Dåliga tecken före öppning

) Stämningen inför torsdagens amerikanska börsöppning var sur, i kölvattnet av onsdagens Fed-besked som inte var så hökaktigt som en del väntat sig. 

Terminerna för aktieindexen var tydligt negativa och jämfört med före Fed-beskedet har USA-räntorna har sjunkit och dollarn tappat.

Hotet om ett tilltagande globalt handelskrig, där president Donald Trump på torsdagen väntas gå vidare med tullar mot Kina, och kontroverserna kring Facebook bidrog också till det negativa sentimentet.

Volatilitetsindexet, VIX, handlades strax över 20-nivån från att ha legat kring 16,50 inför Fed-beskedet. 

Strax efter klockan 14 hade terminen för Dow Jones industriindex gått ned 1,3 procent, terminen för S&P 500 hade sjunkit 1,2 procent och terminen för Nasdaqs kompositindex handlades 1,7 procent lägre.

På onsdagen raderades tidigare uppgångar efter Feds räntehöjning och börsstängningen blev på minus. Dow Jones liksom S&P 500 slutade ned 0,2 procent och Nasdaqs kompositindex sjönk 0,3 procent. Fed höjde som väntat räntan och signalerade ytterligare två räntehöjningar till under 2018, inte tre som en del bedömare trott.

Även i Europa var torsdagens börsutveckling dyster över hela linjen med nedgångar på mer än 1 procent i flera av de ledande indexen.

På aktiefronten fortsatte det sociala mediaföretaget Facebook att tyngas i torsdagens förhandel. Flera dagar efter att det uppdagats att 50 miljoner användares data har läckts till analysföretaget Cambridge Analytica bad så Facebook-chefen Mark Zuckerberg på onsdagskvällen om ursäkt och lovade bättring. Det räckte inte för marknaden, som handlade ned aktien 3,2 procent.  

Klädesbolaget Guess rusade däremot närmare 11 procent efter att kvartalsrapporten, som lades fram efter onsdagsbörsens stängning, överraskat positivt. 

Före börsöppningen kom statistik som visade att nyanmälda arbetslösa steg oväntat till 229.000 under förra veckan. Analytikerna hade räknat med en viss nedgång till 225.000 nyanmälda arbetssökande, enligt Reuters.

Senare på torsdagen, klockan 15.45, kommer Markits preliminära PMI för mars och klockan 16 väntas Kansas City Fed-index. 

Noteringar vid 14.10-tiden  (jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)Terminen för DJIA        -1,28% Terminen för S&P 500     -1,18% Terminen för Nasdaq 100  -1,67%2-åriga USA-räntan       -0,0227   till 2,2828%10-åriga USA-räntan      -0,0568   till 2,8263%Olja, US WTI             +0,7%     till 64:72 dollar/fatOlja, Brent              +0,9%     till 68:85 dollar/fatEUR/USD                  -0,0032   till 1:2306


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?