1515

USA-börser: Banker och jobbsiffror lyfte index

De amerikanska börserna stängde fredagshandeln på plus vid dagshögsta. Planer på tillbakarullade regleringar hjälpte bankaktier medan en stark jobbrapport hjälpte den breda aktiemarknaden.

Dow Jones stängde upp 0,9 procent på 20.071 medan S&P 500 ökade 0,7 procent till 2.297 och Nasdaq Composite steg 0,5 procent till 5.667.

Det tillkom 227.000 nya jobb i USA i januari, den största ökningen på fyra månader och över 197.000 som nämnts som en acceptabel nivå. Arbetslösheten ökade dock till 4,8 procent, från 4,7 procent i december. Den genomsnittliga timlönen steg 0,1 procent i januari. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,3 procent. I årstakt steg lönerna med 2,5 procent, väntat 2,8 procent.

"Arbetsmarknaden är fortfarande inte tillräckligt stram för att vi ska bli fullt upprymda, saker och ting ser dock ut att förbättras. Vi måste bara ha tålamod med löneökningarna", sade Peter Andersen, chefsinvesterare vid Fiduciary Trust, till Marketwatch.

Finans var den bäst presterande sektorn inom S&P500 efter att Donald Trump beordrat en översyn av Dodd Frank-lagen samt stoppar Obama-administrationens förvaltarregel vilket totalt minskar regleringarna för banker. Bland de enskilda namnen steg Bank of America och JP Morgan kring 3 procent vardera.

Vidare steg Macys 7 procent på ett rykte om att detaljhandlaren Hudson Bay för tidiga samtal om att köpa det krisdrabbade amerikanska varuhuset.

På rapportfronten sjönk Amazon drygt 3 procent efter att näthandelsjättens försäljning underskridit förväntningarna i det fjärde kvartalet. Vidare kommunicerade bolaget att försäljningen under årets första kvartal kan komma att missa analytikernas estimat.

Acadia Pharma ökade 3,9 procent på rykten om att Astra Zeneca är intresserat av att köpa bolaget som har ett marknadsvärde om 4,4 miljarder dollar. Även Pfizer kan vara intresserat av bolaget och dess huvudprodukt Nuplazid, mot psykoser vid Parkinsons sjukdom.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,46 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?