1515
Annons

USA-börser: Avvaktande i väntan på Yellens tal

Terminerna för USA-börserna indikerar små rörelser vid handelsstarten på måndagen efter att indexen gått ned lite i fredags. Specifikt intresse riktas mot det tal Fed-chefen Janet Yellen ska hålla i kväll, det schemalagda sista talet från Fed-representanter före juluppehållet.

Dollarn har åter stärkts under dagen mot euron och japanska yenen efter att ha handlats lägre tidigare på måndagen. Oro för geopolitiska risker i spåren av att Kina beslagtagit en amerikansk undervattensdrönare pressade dollarna tidigare på dagen.

I Asien slutade måndagens handel lite blandat, men mest med måttliga nedgångar. Även på europeisk front har dagen bjudit på en oregelbunden börsutveckling.

På råvarumarknaden har oljepriserna vänt ned lite efter en lätt uppgång tidigare på dagen och även basmetallpriserna ligger på minus.

Vid klockan 14.50 noterades terminerna för Dow Jones och S&P 500 på i stort sett oförändrade nivåer och Nasdaq-terminen på plus 0,1 procent jämfört med fredagens stängning.

En del bedömare tror att det i år inte blir något sedvanligt julrally på Wall Street eftersom börserna på sistone stigit lite för mycket och lite för snabbt, skriver Marketwatch.com. Sedan det stod klart att Donald Trump blir USA:s näste president har börserna avancerat på förhoppningar om starkare tillväxt i den amerikanska ekonomin och de stora börsindexen har klättrat till rekordnivåer.

"Jag tror vi redan har sett julrallyt", sade Ian Winer, chef för aktiehandel på Wedbush Securities, till Marketwatch.com.

Bland enskilda aktier steg Walt Disney en dryg procent i måndagens amerikanska förhandel. Filmen Rogue One: A Star Wars Story beräknas ha dragit in runt 155 miljoner dollar i USA och Kanada under den gångna premiärhelgen, den näst högsta summan hittills för en film med premiär i december, enligt Marketwatch.com.

Husproducenten Lennar slog resultat- och försäljningsförväntningarna i sin rapport för det fjärde kvartalet och aktien ökade 1,5 procent i förhandeln. Enligt Lennar fortsätter den långsamma och stadiga återhämtningen på husmarknaden.

Hotellsöksidan Trivago fortsatte upp med drygt 2,5 procent efter att ha handlats upp 13 procent vid sin börsdebut i fredags. En annan börsdebutant i fredags, Tigenix som utvecklar läkemedel från stamceller, noterades knappt 2 procent ned efter kursrusning i fredags.

På måndagens fortsatta USA-agenda finns Markit tjänste-PMI för december (klockan 15.45) och Fed-chefen håller sitt tal klockan 19.30 om tillståndet på den amerikanska arbetsmarknaden. På måndagen samlas USA:s elektorer för att formellt utse Donald Trump till USA:s näste president.

 


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?