USA-börser: Avvaktande i väntan på Yellens tal

Terminerna för USA-börserna indikerar små rörelser vid handelsstarten på måndagen efter att indexen gått ned lite i fredags. Specifikt intresse riktas mot det tal Fed-chefen Janet Yellen ska hålla i kväll, det schemalagda sista talet från Fed-representanter före juluppehållet.

Dollarn har åter stärkts under dagen mot euron och japanska yenen efter att ha handlats lägre tidigare på måndagen. Oro för geopolitiska risker i spåren av att Kina beslagtagit en amerikansk undervattensdrönare pressade dollarna tidigare på dagen.

I Asien slutade måndagens handel lite blandat, men mest med måttliga nedgångar. Även på europeisk front har dagen bjudit på en oregelbunden börsutveckling.

På råvarumarknaden har oljepriserna vänt ned lite efter en lätt uppgång tidigare på dagen och även basmetallpriserna ligger på minus.

Vid klockan 14.50 noterades terminerna för Dow Jones och S&P 500 på i stort sett oförändrade nivåer och Nasdaq-terminen på plus 0,1 procent jämfört med fredagens stängning.

En del bedömare tror att det i år inte blir något sedvanligt julrally på Wall Street eftersom börserna på sistone stigit lite för mycket och lite för snabbt, skriver Marketwatch.com. Sedan det stod klart att Donald Trump blir USA:s näste president har börserna avancerat på förhoppningar om starkare tillväxt i den amerikanska ekonomin och de stora börsindexen har klättrat till rekordnivåer.

"Jag tror vi redan har sett julrallyt", sade Ian Winer, chef för aktiehandel på Wedbush Securities, till Marketwatch.com.

Bland enskilda aktier steg Walt Disney en dryg procent i måndagens amerikanska förhandel. Filmen Rogue One: A Star Wars Story beräknas ha dragit in runt 155 miljoner dollar i USA och Kanada under den gångna premiärhelgen, den näst högsta summan hittills för en film med premiär i december, enligt Marketwatch.com.

Husproducenten Lennar slog resultat- och försäljningsförväntningarna i sin rapport för det fjärde kvartalet och aktien ökade 1,5 procent i förhandeln. Enligt Lennar fortsätter den långsamma och stadiga återhämtningen på husmarknaden.

Hotellsöksidan Trivago fortsatte upp med drygt 2,5 procent efter att ha handlats upp 13 procent vid sin börsdebut i fredags. En annan börsdebutant i fredags, Tigenix som utvecklar läkemedel från stamceller, noterades knappt 2 procent ned efter kursrusning i fredags.

På måndagens fortsatta USA-agenda finns Markit tjänste-PMI för december (klockan 15.45) och Fed-chefen håller sitt tal klockan 19.30 om tillståndet på den amerikanska arbetsmarknaden. På måndagen samlas USA:s elektorer för att formellt utse Donald Trump till USA:s näste president.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?