1515

USA-börser: Apple rusade på stark rapport

De amerikanska börserna steg måttligt på onsdagen efter att Fed som väntat lämnade räntan oförändrad, vilket publicerades klockan 20. Apple steg däremot kraftigt efter tisdagskvällens starka rapport.

Dow Jones stängde upp 0,1 procent på 19.890 medan S&P 500 var oförändrat och Nasdaq Composite steg 0,5 procent.

Apple steg över 6 procent på sin rapport, publicerad efter tisdagens stängning, och noterade stundtals uppgångar med över 7 procent, den största uppgången sedan april 2014. Hög Iphoneomsättning och dito serviceintäkter hjälpte omsättningen till nivåer klart över analytikernas förväntningar.

Samsungs problem under perioden, med exploderande batterier och flygförbud för vissa av bolagets mobiltelefoner, var enligt bedömare en del av förklaringen till den omfattande försäljningen till nya Iphonekunder. Den ökade Iphoneförsäljningen handlade alltså inte enbart om uppgraderingar, "men Apple tenderar att kunna behålla sina kunder", som Wayne Kaufman, chefsmarknadsanalytiker vid Phoenix Financial Services, sade till Marketwatch.

Facebooks rapport kom in starkare än väntat strax efter stängning och steg 3 procent i efterhandeln. Nettoresultatet steg till 3,6 från 1,6 miljarder på årsbasis under det fjärde kvartalet, och omsättningen steg till 8,8 från 5,8 miljarder dollar. Väntat var 8,5 miljarder dollar. Aktien var upp 2,3 procent strax före stängning.

Fed sade i samband med sitt väntade besked att ekonomin fortsätter växa i måttlig takt, men att företagens investeringar också fortsätter på sina låga nivåer. Några nya bud om hur många höjningar centralbanken ska göra i år lämnades inte, men en nyhet i beskedet var en notering om förbättrat konsument- och bolagssentiment på senare tid.

Ett svaghetstecken kom dock från Ford och GM, som båda rapporterade svaga januarisiffror. Den större av dem, GM, sålde 4 procent färre bilar än i fjol, medan Ford visserligen sålde fler bilar till privatpersoner men färre till företag och totalt sett backade. Bådas aktier sjönk, GM med 1,3 och Ford med 0,3 procent.

Atlas Copcos konkurrent Ingersoll-Rand stängde ned 1,7 procent efter en rapport med svagare resultat än väntat, men något starkare omsättning och en prognos om organisk tillväxt på 3 procent i år.

På valuta- och råvarumarknaderna fortsatte dollarn att tappa marginellt, medan Nordsjöoljan var upp 1,8 procent till 56:46 dollar per fat. Oljelagren steg visserligen kraftigt enligt USA:s energidepartements veckovisa statistik, men råoljeproduktionen i USA minskad också, vilket enligt bedömare innebar viss lättnad för dem som oroat sig för det motsatta.


Innehåll från OffertwayAnnons

Unga företagare ställer höga krav på snabbhet och tillgänglighet

Rekordmånga unga lockas att starta eget.

De tillhör en digital generation som förväntar sig fler servicetjänster och snabb service dygnet runt.

Det gör att behovet av att kunna jämföra olika produkter och tjänster ökar, bland annat på företagsabonnemang för mobil, bredband och växel.   

Läs mer om vägen till rätt avtal 

Svenskarna startar företag som aldrig förr. Under 2020 grundades 73 500 nya företag vilket är en ökning med hela 14 procent på bara ett år. Det visar statistik från Bolagsverket. 

Många av dem som lockas att driva eget är unga. Enligt en Sifo-undersökning drömmer 51 procent av svenskarna i åldersspannet 18–29 år om att bli egen företagare. Det kan jämföras med 32 procent bland svenskarna som helhet. 

I samband med att företagandet både ökar och föryngras, förändras även det digitala beteendet.  

– Den yngre generationen är uppvuxen med digitaliseringen och har därför andra krav. De förväntar sig snabb service och tillgänglighet 24–7. Annars tröttnar de snabbt. Besluten ska också fattas snabbt, samtidigt som kravet på ”rätt val” är viktigt, säger Mathias Winberg, grundare av Offertway, en ny, oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för kommunikationstjänster. 

Marknaden förändras 

Mathias Winberg startade företaget tillsammans med Jonas Lundqvist eftersom de såg att det fanns en lucka på marknaden. Det saknades en tjänst som hjälper företagare att välja rätt abonnemang för bland annat mobil, bredband och internettjänster

– Det har länge varit enkelt att göra jämföra bland annat elavtal och försäkringar. Men att jämföra kommunikationstjänster för företag har inte varit lika enkelt, säger Jonas Lundqvist. 

De två grundarna har jobbat tillsammans i branschen i nio år och sett hur marknaden förändrats under den tiden. Tekniken har utvecklats och priserna har sjunkit. 

– Det gör att olika leverantörers erbjudanden numera skiljer sig åt betydligt mer än tidigare, vilket skapar en öppning för att förhandla pris och villkor. Men bara för den som tar sig tiden att jämföra och som är duktig på att förhandla, säger Jonas Lundqvist.  

Spara upp till 40 procent 

Med Offertways tjänst är det däremot enkelt att jämföra och du behöver inte heller vara en vass förhandlare. Du fyller bara i ett formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar cirka en och en halv minut och är dessutom kostnadsfritt. 

– Sedan matchar vi ihop din förfrågan med upp till fyra utvalda återförsäljare som skickar varsin skräddarsydd offert. Därefter bestämmer du själv hur och om du vill gå vidare, säger Mathias Winberg. 

Genom att använda jämförelsetjänsten kan företaget spara upp till 40 procent jämfört med befintliga kostnader för kommunikationstjänster. 

– Det spar också mycket tid jämfört med om de gör förarbetet själva. De har även möjlighet att påverka innehållet i abonnemanget. Det finns med andra ord mycket att vinna. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?