1515

USA-börser: Apple faller på Iphone-besvikelse

New York-börserna öppnade markant nedåt i den tidiga fredagshandeln. Jobbrapporten visade fler sysselsatta än väntat men framförallt en högre löneökning. Dollarn stärktes och räntorna steg efter statistiken.

Vid 16.10-tiden noterades Dow Jones industriindex 1,2 procent lägre till nivån 25.882. Det bredare S&P 500 sjönk 1 procent till 2.792 medan teknikorienterade Nasdaqs kompositindex tappade 1,2 procent vid nivån 7.301.

Sektorvis var konsumentbolag ensamma i positivt territorium med en uppgång om 0,4 procent. Energibolag tappade 3,3 procent.

Bland enskilda aktier avancerade Amazon 5 procent efter en rapport som överträffade marknadens förväntningar.

Näthandelsjättens resultat per aktie uppgick till 3:75 dollar i det fjärde kvartalet, att jämföras mot väntade 1:83 dollar enligt Bloomberg News prognossamanställning.

Intäkterna blev 60,5 miljarder dollar, mot väntade 59,8 miljarder dollar.

En aktie kostar numera 1.463 dollar.

Teleoperatören Sprint steg 3,3 procent. Kvartalsresultatet var snäppet högre än väntat och resultatprognosen för det brutna räkenskapsåret 2017/18 till 2,5-2,7 miljarder dollar.

Oljejätten Exxon Mobil tappade 5 procent efter att såväl vinst per aktie som intäkter var lägre än väntat.

Apple handlas ned 2,3 procent. Efter torsdagens stängning kom bolagets rapport, innehållande en lägre försäljning än väntat av Iphone. Vinsten per aktie och intäkter slog dock analytikernas förväntningar för kvartalet. Bolaget gav även en lägre prognos än väntat för kvartalet som sträcker sig fram till mars månad.

Såväl Bernstein och Keybank har sänkt sina rekommendationer för Apple efter rapporten.

Alphabet, som är moderbolag till Google, tappade 5,5 procent trots att intäkterna om 25,9 miljarder slog förväntningarna på 25,6 miljarder dollar.

Googles intäkter per klick minskade dock med 14 procent i jämförelse med samma period föregående år.

Efter fredagsbörsens stängning rapporterar Kennametal, som bland annat konkurrerar med Sandvik.

Den amerikanska tioårsräntan handlades upp fem punkter till 2,84 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?