1515

USA-börsen: IBM upp i förhandeln

Onsdagens handel på New York-börserna tycks börja med försiktigt stigande index, att döma av terminerna en halvtimme före öppning.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex stigit 0,4 procent, medan terminen för S&P 500 var upp 0,1 procent. Även terminen för Nasdaq 100 var 0,1 procent högre.

Bostadsbyggandet i USA sjönk 4,7 procent i september jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 1.127.000 bostäder, enligt statistik från USA:s handelsdepartement. Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha sjunkit 0,4 procent till en årstakt på 1.175.000 bostäder, enligt Bloomberg News snittprognos.

Tisdagens handel på USA-börserna bjöd på fortsatta kursuppgångar och Dow Jones industriindex hade vid stängning klättrat 0,2 procent till 22.997. Under tisdagskvällen passerade indexet också vid flera tillfällen 23.000-nivån.

I Asien steg flera av börserna på onsdagen lätt och även i Europa noterades plustecken för de ledande börserna på eftermiddagen. Oljepriset har fortsatt klättra och WTI-oljan handlades runt 52:20 dollar.

Bland enskilda aktier väntas IBM stärkas efter tisdagens rapport, där såväl det justerade resultatet som omsättningen överträffade marknadens förväntningar. Aktien var upp nära 7 procent i förhandeln.

Go Pro, som bland annat tillverkar så kallade actionkameror, har fått en höjd rekommendation till köp av Longbow, som också anger målkursen 13 dollar. Aktien steg nära 5 procent till 9:68 dollar i förhandeln.

Restaurangkedjan Chipotle backade drygt 3 procent i förhandeln. Enligt Bank of America Merrill Lynch utgör arbetskostnaderna en risk för bolagets estimat framöver.


Noteringar klockan 15.00

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,40%
Terminen för S&P 500 +0,15%
Terminen för Nasdaq 100 +0,09%

2-åriga USA-räntan +0,0166 till 1,5629%

10-åriga USA-räntan +0,0377 till 2,3375%

Olja, US WTI       +0,67%   till 52:23 dollar/fat
Olja, Brent +0,97% till 58:44 dollar/fat
EUR/USD -0,0002 till 1:1765


Innehåll från BluecallAnnons

Hur mår dina medarbetare egentligen?

Milla Leskinen, head of psychology, och Caroline Rödén, vd.
Milla Leskinen, head of psychology, och Caroline Rödén, vd.

Pandemin har haft en negativ påverkan på människors mentala hälsa. Nu spelar arbetsgivare en nyckelroll i utvecklingen framåt. Förebyggande och tidiga insatser kommer att bli helt avgörande, menar e-hälsobolaget Bluecall. 

Coronapandemin kommer att följas av en period av ökad psykisk ohälsa – en hälsopandemi som lär drabba fler och hålla i sig längre, visar forskning. Redan nu ser vi en tydlig trend av försämrad mental hälsa i samhället, som yttrar sig genom ökad oro och ångest.

För att bromsa den här utvecklingen måste frågan om mentalt välmående upp på agendan hos fler arbetsgivare, menar Caroline Rödén, vd och grundare av Bluecall.

– Företag måste börja se investeringar för mentalt välmående som en långsiktig investering för ökad produktivitet och lönsamhet. Just nu är det många arbetsgivare som hellre stoppar huvudet i sanden, på grund av okunskap och stigmat som råder, säger hon. 

Bluecall har sedan 2016 verkat för att fler ska jobba proaktivt kring mental hälsa. Deras app fungerar som en digital verktygslåda för medarbetare och chefer. Ett verktyg är samtal med terapeuter, ett annat är forskningsbaserade självhjälpsprogram. 

Fem gånger fler söker hjälp när de har tillgång till Bluecall, trots att företagshälsovård funnits tillgänglig innan. Efter användning av appen förbättras välmåendet med 45 procent.

Under pandemin har intresset för Bluecall ökat – coronaåret 2020 blev ett uppvaknande för många arbetsgivare. 

– Det är lätt att tänka ”varför ska vi lägga pengar på detta, vi har inga sjukskrivningar”. Men vi vet att mörkertalet kring mental hälsa är stort, och att förebyggandet av problem lönar sig i längden. Forskningen visar att små och tidiga insatser faktiskt är mer effektiva än stora insatser som kommer senare, säger Milla Leskinen, head of psychology på Bluecall och tillägger: 

– Vi är bra på det här när det gäller fysisk hälsa, vi har mammografi och tandvård för att upptäcka problem innan de växer sig större. Samma tankesätt behöver vi anamma när det gäller mentala hälsa.

Vill du jobba proaktivt med mental hälsa på din arbetsplats? Ta reda på mer här! 

Om Bluecall

Svenskägda Bluecall grundades 2016 med visionen att hjälpa miljontals människor världen över till ett bättre välmående genom innovativa digitala och globala produkter. De utsågs 2019 till ett av Nordens bästa Impact startups och samarbetar idag med flera välkända företag för att förebygga psykisk ohälsa. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bluecall och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?