1515
Annons

USA-ambassad öppnas trots kraftiga protester

"En stor dag för Israel", twittrade president Donald Trump inför invigningen av USA:s Israelambassad, som flyttats från Tel Aviv till Jerusalem, utan att nämna våldet på Gazaremsan under dagen.

Ett stort antal högt uppsatta amerikanska politiker deltog vid den kritiserade öppningen av ambassaden.

Benjamin Netanyahu
Benjamin NetanyahuFoto:Sebastian Scheiner/AP

"Det här är en stor dag. En stor dag för Jerusalem. En stor dag för staten Israel. En dag som kommer vara inristad i vår nations minne generationer framöver", sade Israels premiärministrar Benjamin Netanyahu vid ceremonin.

Vid evenemanget inför öppnandet – som väckt skarp kritik från omvärlden och vrede bland palestinierna, men hyllats i Israel – deltog en rad amerikanska kongressledamöter, och bland andra digniteter som finansminister Steven Mnuchin. Trumps dotter Ivanka Trump och svärsonen Jared Kushner – båda rådgivare till presidenten – satt bredvid den tydligt nöjde Netanyahu under ceremonin. Kushner var en av dem som höll tal.

Säkerhetspådraget kring ceremonin var omfattande. Omkring 1.000 poliser var utplacerade omkring ambassaden och i angränsande kvarter, uppger en polistalesperson för AFP. Kring 800 gäster var inbjudna till invigningen som inleddes vid 15-tiden svensk tid. Öppnandet sker samtidigt som Israel firar sin 70:e nationaldag.

Ambassadflytten följer efter USA:s president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Trump deltog personligen inte vid invigningsceremonin utan höll ett tal inför de församlade via videolänk.

"Förenta staterna kommer alltid att vara en stor vän till Israel och en partner vad gäller frihet och fred", sade han bland annat.

Parallellt med invigningen pågick våldsamma sammandrabbningar vid gränsen mellan Gaza och Israel. Vid 15.30-tiden på måndagen hade 43 palestinier enligt palestinska hälsovårdsmyndigheter dödats av israelisk eldgivning vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel, rapporterar AFP.

"Den amerikanska administrationen är lika ansvarig som den israeliska regeringen för denna massaker", skriver Turkiets biträdande premiärminister Bekir Bozdag på Twitter.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ambassadflytten innebär att USA tappat sin medlarroll i Mellanöstern.

"USA har valt att vara en del av problemet, snarare än lösningen", sade Erdogan vid ett tal hos tankesmedjan Chatham House i London.

Från ryskt håll uppger man att man befarar att det kommer att leda till ytterligare spänningar i regionen.

Biträdande utrikesminister Michail Bogdanov i Moskva klargör att Ryssland "definitivt inte" kommer att följa USA:s exempel och flytta sin ambassad till Jerusalem eftersom "Ryssland ser östra Jerusalem som huvudstaden för en framtida palestinsk stat", rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Arabförbundet kommer att ha ett krissamtal på onsdag, med fokus på att bemöta ambassadflytten till Jerusalem, uppger vice generalsekreteraren för palestinska frågor, Said Abu Ali, vid förbundet.

Även Frankrikes utrikesminister Yves Le Drian klargör att landet motsätter sig ambassadflytten, som han säger "bryter mot internationell lag och särskilt FN:s säkerhetsråds resolutioner."

Arabförbundet beskriver flytten som olaglig, och mötet hålls på begäran av palestinierna.

Jerusalems status är en av knäckfrågorna i Israel-Palestina-konflikten, då såväl israeliska som palestinska företrädare vill se den som sin huvudstad i en framtida tvåstatslösning.

Nabil Abu Rdainah, talesperson för palestiniernas president Mahmoud Abbas, säger att ambassadflytten leder till ökade spänningar och instabilitet i regionen och han dömer ut USA som medlare i konflikten med Israel.

"Med detta steg har USA:s administration utraderat sin roll i fredsprocessen och har förolämpat världen, det palestinska folket och den arabiska och islamiska nationen och den har skapat spänning och instabilitet", säger han.

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver våldsanvändningen vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan som fruktansvärd.

Men försvarsminister Avigdor Lieberman vidhåller att Israel kommer att försvara sina civila "med alla medel och inte tillåta att gränsen överträds".

Fördömanden strömmar in från hela världen över de många liv som krävts i samband med de palestinska protesterna.

Det är fruktansvärt och vi fördömer våldsanvändning som leder till så många döda och så många skadade som vi har sett, säger Wallström om den eskalerade konflikten på väg in på en studentafton i Lund.

Förordar ickevåld

Hon tillägger att ett land har rätt att skydda sina gränser och skydda sig mot terrorism.

Men man har samtidigt en skyldighet att se till att man använder proportionerligt mycket våld. Det gäller också den andra sidan, att man måste försöka ta till ickevåldsmetoder.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?