ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ursula von der Leyen står fast vid brexitavtalet

  • Foto: Markus Schreiber

Ursula von der Leyen, nominerad till ny ordförande för EU-kommissionen, står fast vid det brexitavtal som EU-kommissionen förhandlat fram med Storbritannien under Jean-Claude Junckers ledning.

Uttalandet kom under en utfrågning med liberala parlamentariker i Europaparlamentet på onsdagen. Därmed ställer sig den tilltänkta ordföranden också bakom EU-kommissionens reservlösning för att förhindra en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

"Brexit är inte slutet på något. Det är början på vår framtida relation. Och relationen beror mycket på hur utträdet sker", sade hon.

Beträffande Parisavtalet sade hon att EU-ländernas klimatåtgärder måste övervakas noga av ett vetenskapligt råd.

Om Ryssland sade hon att Kreml inte förlåter svaghet. Så EU måste föra en dialog från en styrkeposition. I Ukraina har Ryssland brutit mot internationell lag och ändrat gränser med våld, sade hon.

Ursula von der Leyen sade också att hon vill ha en jämn könsfördelning bland kommissionärerna i den nya kommissionen. Hon vill att varje EU-land nominerar en man och en kvinna.

Hon sade att den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, som var en av spetskandidaterna, skulle bli kvar som kommissionens förste vice ordförande.

Fast hon ville inte lova den liberala partigruppen samma höga ställning åt den liberala danskan Margrethe Vesteger.

"Men ni kan vara säkra på att hon får en utomordentlig portfölj för att hon har gjort ett utomordentligt jobb", sade Ursula von de Leyen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer