ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Brexitsignaler lyfter pundet – nu väntar avgörande vecka

  • Foto: sbhaumik

Det brittiska pundet har haft sin bästa tid på flera år. Nu väntar en vecka som avgör om rallyt är hållbart.

Pundet har stigit fem veckor på raken mot euron, tack vare signaler om en kompromiss om brexit. Det är den bästa prestationen sedan 2016, rapporterar Bloomberg. Även mot dollarn har pundet vunnit mark efter att tidigare under månaden varit nere på tvåårslägsta på fruktan om en avtalslös brexit.

Frågan är om uppgången håller i sig efter den kommande veckan. På måndag ska premiärminister Boris Johnson äta lunch med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att diskutera idéer som ska förhindra att Storbritannien kraschar ut ur EU den 31 oktober.

Valutamarknaden lär hålla utkik efter signaler som visar på att en lösning kan vara möjlig, eller inte.

Den brittiska valutan har visat sig hålla emot den politiska turbulensen där Boris Johnson har stängt parlamentet i fem veckor. Det är ett omdiskuterat beslut som högsta domstolen ska granska vid ett möte på tisdagen. 

I veckan släpps också statistik över försäljningen i detaljhandeln och konsumentpriser. Svaga siffror där kan sänka pundet, liksom Bank of England som har policymöte på torsdag.

Eftersom det inte är månad med kvartalsrapport över inflationen och BOE inte vill dras in i brexit-striden så är det inte troligt att den ändrar riktning”, säger Jeremy Stretch, valutastrateg på kanadensiska banken CIBC till Bloomberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer