1515
Annons

Urstark svensk tillväxt – krossar förväntningarna

Sveriges ekonomi går fortsatt starkt och överträffar prognosmakarnas förväntningar för det andra kvartalet. Det framgick när SCB presenterade nationalräkenskaper för det andra kvartalet 2018 på måndag morgon.

Foto:Jack Mikrut

Det var många prognosmakare som blev tagna på sängen av de starka svenska BNP-siffror som SCB presenterade på måndag förmiddag. Total ökade BNP med 1 procent jämfört med föregående kvartal, och jämfört med motsvarande kvartal 2017 ökade BNP med hela 3,3 procent.

“Det tyder på en fortsatt stark ekonomi, samtidigt är det en kvartalssiffra och man ska tolka den med omdöme”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Prognosmakarna hade i genomsnitt räknat med en ökning av med 0,4 procent jämfört med årets första kvartal och en ökning med 2,5 procent jämfört med det andra kvartalet 2017.

I fredags i förra veckan presenterade SCB statistik för detaljhandelns försäljningsutveckling som var svagare än väntat och statistik för handelsbalansens som visade ett underskott på en halv miljard kronor. Siffror som alltså talade för en något lägre BNP-tillväxt i det andra kvartalet.

“Vi hade tagit höjd för de ganska svaga siffror som kom i fredags och skruvat ner förväntningarna på SCB:s kvartalssiffror, så vi blev överraskade över att vi fick 3,3 procent i tillväxt”, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Svensk industri visade fortsatt styrka och den svenska exporten ökade med 0,5 procent jämfört med det första kvartalet.

Men det var framför allt hushållens konsumtion som överraskade och drog upp BNP-siffran i det andra kvartalet med 0,4 procentenheter. Något som å ena sidan förvånar Robert Bergqvist eftersom detaljhandeln har utvecklats så svagt den senaste tiden, å andra sidan finns det mycket som talar för de svenska hushållens konsumtionsvilja.

“Realinkomsterna har haft en gynnsam utveckling och även om det finns frågetecken angående bostadspriserna så har svenska hushåll haft en exceptionell förmögenhetsuppgång. Arbetsmarknaden utvecklas starkt och det är fler som har en inkomst. Det är faktorer som gör att hushållen borde känna sig trygga och våga konsumera”, säger Robert Bergqvist. 

Så sent som i slutet på juni justerade regeringen ner den svenska tillväxtprognosen för helåret 2018 från 2,8 procent till 2,6 procent. Bakgrunden till revideringen var var den tilltagande oron i den globala ekonomin och en inbromsning i bostadsbyggandet.

Frågan är om tillväxtprognosen för den svenska ekonomin nu kan komma att justeras upp?
“Jag kommer att återkomma med prognoser under augusti när vi berättar om finansdepartementets syn på den ekonomiska utvecklingen. Men det är klart att det här är ett underlag som finns med i det arbetet”, säger Magdalena Andersson.

Regeringen har tidigare kritiserats för att investera för lite och spara för mycket. Bland annat skrev Nordeas Chefsekonom Annika Winsth i en debattartikel i Di att det är hög tid att sluta fokuserar på att minska statsskulden och börja fundera på investeringar för att rusta Sverige och svenska folket för framtiden.

Men trots att en mer intensiv period i valrörelsen rycker allt närmare vill Magdalena Andersson inte ge några nya vallöften baserat på de nya siffrorna.

“Jag är en försiktig general och det kommer jag att vara även i framtiden, men vi har också gjort om det finanspolitiska ramverket under mandatperioden och det ska införas 1 januari 2019 och det ökar utrymmet för investeringar jämfört med det ramverket vi hade tidigare”, säger Magdalena Andersson men säger samtidigt att:

“Det här starka utfallet påverkar naturligtvis statsfinanserna i positiv riktning och här är det viktigt att ha resurser för att bygga ett starkare samhälle."

Putin: Ockuperade områden nu ryska

Ryssland annekterar de fyra ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja under dagen, meddelar landets president Vladimir Putin i ett tal i Moskva.

Foto:Gavriil Grigorov

Delar av områdena i östra Ukraina är i dag ockuperade av Ryssland i strid med internationell rätt. Även annekteringen som sådan strider mot folkrätten och en rad västmakter har meddelat att de inte under några omständigheter kommer att erkänna områdena som ryska.

Det väntas också leda till att det ryska invasionskriget i Ukraina trappas upp ytterligare.

Konsekvenserna har spåtts bli att Kreml klassar ukrainska motoffensiver för att återta områdena som attacker mot rysk mark, något som Kremls talesperson Dmitrij Peskov bekräftade under en presskonferens i Moskva på fredagen.

Flera länder i väst varnar Ryssland för att genomföra annekteringarna, som likt Rysslands olagliga annektering av ukrainska Krimhalvön för åtta år sedan inte lär erkännas av stora delar av världen.

Proceduren drogs igång med ett formellt steg sent på torsdagskvällen, då Vladimir Putin undertecknade ett dekret där Ryssland erkänner de ukrainska regionerna Cherson och Zaporizjzja som självständiga områden. I februari togs liknande beslut för regionerna Luhansk och Donetsk. Kort därpå inleddes Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

Tidigare på fredagen meddelade också statsdumans talman, Vjatjeslav Volodin, att Putin underrättat parlamentarikerna om att fyra regioner önskar ansluta till Ryssland.

FN:s säkerhetsråd kommer på fredagen att rösta om en resolution som fördömer veckans – av omvärlden redan utdömda – så kallade ”folkomröstningar” i de ryskockuperade områdena i Ukraina. Resolutionen lär dock inte godkännas då Ryssland har vetorätt. Däremot kan den senare läggas fram i generalförsamlingen.

I och med omröstningen kommer också Kina och Indien hamna i blickfånget. De två länderna avstod i februari att rösta om en resolution för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina.

På fredagsmorgonen kom ukrainska uppgifter om en blodig rysk attack mot civila i Zaporizjzja – den största staden i regionen med samma namn. Den kontrolleras av Ukraina.

Enligt regionens guvernör Oleksandr Staruch har ett 20-tal människor dödats och ytterligare närmare 30 skadats. Staruch uppger att offren attackerades av rysk eld på torsdagen, när de köade för att åka till ryskockuperade områden för att hämta släktingar och dela ut bistånd.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar på attacken med att kalla angriparna för ”blodtörstiga avskum”.

”Bara fullkomliga terrorister skulle kunna göra något sådant här”, säger han på Telegram. 

Den ukrainska motoffensiven ser ut att fortsätta vinna mark. Enligt Denis Pusjilin, ledare för den ryskstödda separatiströrelsen Folkrepubliken Donetsk, är ryska trupper nu delvis omringade i staden Lyman i norra Donetsk.

”Nyheterna från Lyman är oroväckande”, säger Pusjilin via sociala medier och tillägger att ukrainska styrkor ”försöker överskugga” det historiska ögonblick som annekteringen innebär.

Volodymyr Zelenskyj har också kallat till krismöte med landets nationella säkerhets- och försvarsråd på fredagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera