Annons

Urrekord – klockor klubbades för 10 miljoner

I november såldes ett hundratal armbandsur för närmare 10 miljoner kronor på Bukowskis klockauktion ”Important timepieces”. Aldrig tidigare hade en nordisk klockauktion nått ett sådant högt slutvärde. 

Nu är det dags igen och auktionen strax före midsommar blir en värdemätare. 

Tillsammans med Rolex är Patek Philippe det största märket bland samlare, enligt Carl Palmegren, ansvarig specialist på klockor på auktionshuset Bukowskis. Klockan på bilden har dock inget med den kommande auktionen att göra.
Tillsammans med Rolex är Patek Philippe det största märket bland samlare, enligt Carl Palmegren, ansvarig specialist på klockor på auktionshuset Bukowskis. Klockan på bilden har dock inget med den kommande auktionen att göra.Foto:MARTIAL TREZZINI

Hur har marknaden för begagnade armbandsur klarat sig under coronakrisen?
”Den har stått stark. Det har inte varit så många auktioner, en del flyttades fram på grund av corona, men de som hållits internationellt har gått väldigt bra”, säger Carl Palmegren, ansvarig specialist på klockor på auktionshuset Bukowskis.

Carl Palmegren, ansvarig specialist på klockor på auktionshuset Bukowskis.
Carl Palmegren, ansvarig specialist på klockor på auktionshuset Bukowskis.Foto:Lars Gustafsson

Hur ligger utropspriserna jämfört med i höstas, före corona?
”De är ungefär desamma, skulle jag säga. Vi säljer 2 000-3 000 klockor per år genom våra dagliga auktioner, men två gånger varje år väljer vi ut de intressantaste objekten. Det behöver inte vara de dyraste. Det som avgör priset är klockans skick, om det är väldigt stor efterfrågan på just den modellen och om uret har en intressant historia, till exempel militär proveniens.”

Av 102 klockor som auktioneras ut är 43 av märket Rolex. Är Rolex dominans inom lyxsegmentet så stor?
”Inom samlarkretsar ja. Rolex och Patek Philippe är de största märkena bland samlare, men det har sålts många fler Rolex på den svenska marknaden och efterfrågan är nästan omättlig.”

Varför ska man köpa ett begagnat vintageur istället för ett nytillverkat schweiziskt kvalitetsur?
”Det är en smaksak. Det finns en härlig charm i äldre klockor, inte minst sådana som är ursprungsmodeller till modeller som säljs i dag.”

Vilka är nybörjarmisstagen bland samlare?
”Att man jagar priset och tror att man ska göra ett kap. Det är viktigare att satsa på kvalitet. Det är klokare att köpa ett bättre objekt av en billigare modell än att köpa ett sämre objekt av en dyrare modell.”

Kvartskrisen på 1970-talet höll helt på att sänka den schweiziska klockindustrin. Hur utvecklar sig marknaden i dag, de analoga-mekaniska klockorna jämfört med de digitala batteridrivna?
”Jag skulle säga att det är fler som dras till de klassiska klockorna på armen, och så använder man sin mobil för att hålla reda på tiden. De frågor som jag får från samlare handlar i första hand om skicket på urtavlan, om originaldelar och så. Frågan hur väl en klocka håller tiden får jag aldrig.”

Ni är inte de enda som har auktioner med klockor, Kaplans till exempel har det regelbundet. Vad gör den här auktionen, ”Important timepieces”, så speciell?
”Räknat på slutpris, den samlade summan, är det Nordens största. Snittpriset på de klockor, 102 stycken, som auktioneras ut ligger på 65.000 kronor med 490.000 kronor som högsta utropspris.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?