ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Urgamla börsrådet bara bra ibland

  • Trader på Wall Street och första maj-demonstration i Stockholm. Foto: TT

Sälj i maj. Så lyder ett gammalt börsråd som brukar dyka upp när april går mot sitt slut.

Och historiskt sett har det det varit en bra idé att följa devisen – i alla fall i på vissa marknader.

Att lyssna till ordspråk för att hitta rätt tillfälle att investera på börsen kan vara förvirrande. När sommaren närmar sig är det inte ovanligt att i Sverige stöta på det gamla rådet "köp till sillen och sälj till kräftorna".

I den engelsktalande delen av världen finns dock ett lika etablerat ordstäv som närmast råder till motsatsen: "sell in May and stay away, buy back on St Ledgers Day".

I samband med att april nu går mot sitt slut har Bloomberg försökt bena ut om det sistnämnda rådet verkligen har fungerat. Nyhetsbyrån har tittat på historiska börsdata för perioden början av maj till mitten av september (då den brittiska hästkapplöpningen St Ledger går av stapeln) för alla år mellan 1988 och 2017.

Resultaten från sammanställningen visar att det lönat sig olika väl att följa devisen på olika marknader.

I Asien har det exempelvis inte varit någon dum idé att sälja i maj. Det breda indexet MSCI Asia Pacific har backat i snitt 1,2 procent från månadens början till mitten av september. 

Även i Europa har det lönat sig att skippa börsen efter valborg. Brittiska FTSE 100 visar en genomsnittlig nedgång på 0,4 procent för perioden medan det breda europeiska indexet Stoxx 600 i sin tur fallit tillbaka med i snitt 1 procent.

Investerare som följt de gamla visdomsorden i USA har däremot sannolikt gått på en nit. Från början av maj till mitten av september har S&P 500 i snitt klättrat 1,2 procent, visar Bloombergs sammanställning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies