ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppswing för svensk golf

  • Golfen genomgår ett generationsskifte och allt fler yngre spelare syns på klubbarna.

Sveriges golfklubbar stänger nu banorna inför vintern, men sporten förblir het. För fjärde året i rad blir spelarna allt fler samtidigt som de blir yngre och ställer nya krav.

Under tio år störtdök antalet golfspelare i Sverige. Men 2014 vände det.

Efter de senaste årens internationella framgångar för svenskar som Henrik Stenson och Anna Nordqvist kan Svenska Golfförbundet, SGF, konstatera att golfsporten fortsätter att vara populär.

Säsongen lider mot sitt slut och Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare för SGF, tror att man har rekryterat cirka 55 000 medlemmar. Samtidigt har många spelare lämnat banorna, men förbundet uppskattar att antalet medlemmar ökar från drygt 486 000 i fjol till i 492 000 i år.

”Det pratas mer golf, det skrivs positivt och visas på tv. Samtidigt är det en stor omsättning av människor och många som slutar”, säger Bo Bengtsson.

Svensk golf genomgår också ett generationsskifte och allt fler yngre spelare syns på klubbarna. Medelåldern hos golfarna har alltid legat över 50-strecket men har nu sjunkit till 49 år.

De nya spelarna, många män, är födda på 1980- och 1990-talet.

Ekholmsnäs Golf på Lidingö korades förra året till Sveriges största golfklubb sett till antal medlemmar och har i år ökat med 7 000 personer. Klubben märker av generationsskiftet.

”Det är en väldigt stor grupp av våra medlemmar, på både herr- och damsidan. De har spelat förut och tänker att golf ändå var rätt kul och vill testa igen. Där är det viktigt att fånga in dem”, säger Johan Mihkelson Ringqvist, grundare av och ägare till Ekholmsnäs.

Lidingöklubben erbjuder en relativt låg årsavgift, 395 eller 695 kronor om året, eftersom den här typen av spelare söker flexibilitet för att kunna betala för och spela på olika banor.

”De vill inte betala 10 000 kronor i årsavgift i januari. De betalar det gärna under hela året, men vill själva fördela kostnaderna. De är individualister och vill vara fria.”

Kravet på frihet är framför allt en storstadsföreteelse. Runt Stockholm, Göteborg och Malmö finns en mängd banor att välja mellan medan mindre städer har färre. Då gäller det att få medlemmarna att trivas. Det är en framgångsfaktor för många klubbar, enligt SGF.

”Den sociala faktorn är oerhört viktig. Ska du fortsätta spela måste du ha vänner och känna att du trivs när du går in i klubbhuset”, säger Bo Bengtsson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies