1515

Uppsving för krisprylar efter SVT:s serie: ”Stor skillnad”

Hjälp, det kan bli strömavbrott. Hit med en vevradio, ett gasolkök och en vattenrenare tänker svensken, och köper krisberedskapsprylar som aldrig förr. Efter SVT:s serie Nedsläckt land får krisbranschen ett uppsving.

Foto:Henrik Montgomery/TT

För en vecka sedan började SVT sända sin dokusåpa Nedsläckt land, där ett gäng vanliga människor ovetandes utsätts för ett experiment, som innebär att strömmen går. Det visar sig bli väldigt svårt att klara sig i vårt elberoende samhälle.

Men serien verkar ha väckt svenskarnas krisberedskapsvilja. Bara under den senaste veckan har företagen som säljer krisprylar fått ett rejält uppsving.

”Vi har märkt en ökad trafik sedan programmet kom”, säger Tomas Landah, som driver webbutiken General Prepper.

Kanske dubbelt så många som vanligt är inne på hans sida, och köpen ökar.

Fredrik Stockhaus, som står bakom nätbutiken Criseq, säger samma sak.

”Absolut. Det är stor skillnad. Vi märkte att antalet sökningar på Google ökade redan samma kväll som det första avsnittet sändes, och folk köpte också mer än annars.”

Jonas Lundkvist, som har butiken Beredskapskungen på nätet, ser också en ökning.

”Folk vill ha vevradio, vevficklampor och laddare till mobilen. Vi säljer också mer av vattenrenare och frystorkad mat.”

De tycker alla att det är bra att folk börjar tänka. Visst, det är klart att det innebär bättre försäljning deras företag som de är glada för, men de ser också att något börjar hända med svenskars krismedvetande.

”Gemene man verkar ha blivit mer medveten om att man behöver vara medveten. Men det är en lång väg att vandra. Man behöver en ökad förståelse för vad som händer om till exempel strömmen går. Det krävs fyra saker i första hand, vatten, värme, mat och kommunikation”, säger Tomas Landah.

Kanske är det inte prylarna i sig som behövs i första hand, tycker han.

”Man behöver tänka igenom vad man behöver för att klara sig själv i sju dygn.”

”Jag tror att det är nyttigt att se vad som händer om elen försvinner”, säger Jonas Lundkvist.

I SVT:s serie är ett av de största problemen att få rent vatten. Många går kanske och grunnar på det där att ha dunkar med vatten i garderoberna, men inte lika många har verkligen sett till att ordna det. Kanske är det både jobbigt och utrymmeskrävande i överkant.

”Det finns olika skolor när det gäller vatten. En del rekommenderar att man ska lagra vatten och rotera det. Men vi har så gott om vattendrag här i Sverige, och det finns väldigt bra vattenrenare som bara kostar några hundra. Då är det bättre att kunna hämta vetten och rena”, säger Tomas Landah.

Fredrik Stockhaus är inne på samma linje. Visst kan det vara bra med dunkar att ha vatten i, men rening fungerar bra, tycker han.

”Men om strömmen går så ska man försöka tappa upp det vatten som finns i kranarna”, säger Fredrik Stockhaus.

Deras butiker vänder sig både till passionerade "preppers" som vill vara förberedda till tänderna för de mest oväntade och långvariga kriserna, och till de vanliga människor som bara vill försöka klara sig under en begränsad kris.

”Både vi och andra företag säljer färdiga krislådor för olika behov, med bra instruktioner i. Då behöver man inte sätta sig in så jättemycket om man inte är väldigt intresserad”, säger Tomas Landah.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?