1515

Uppsving efter pandemin: Proffsets tio aktier som blir vinnare

Att återinföra restriktioner eller fortsätta återöppningen, det är en korsning vi kommer till i höst. Ålandsbankens chefsstrateg Niklas Wellfelt tror att svaret blir det senare och pekar ut aktierna som får en skjuts om vi lämnar pandemin i bakspegeln. 

”Det finns mer att krama ur”, säger han om bolagen som har en ”stark underliggande efterfrågan”. 

I förra veckan kom det besked om att Folkhälsomyndigheten är orolig för att smittspridningen går åt fel håll och att regeringen vill förlänga pandemilagarna till slutet av januari nästa år. Det är därför oklart när nästa steg för att lätta på restriktionerna kommer att tas.

Samtidigt ökar flygandet sakta men säkert och hotellbranschen visar på en stark uppgång. Att försöka bedöma både smittspridnings- och vaccineringsläget samt signaler från myndigheter och stater har blivit en vardaglig del av yrkesutövningen för aktiestrateger. 

”Jag tror att vi är på väg mot en fortsatt normalisering. Det är så mycket politiskt förtroendekapital som ligger i att få till det nu, så det blir svårt att backa tillbaka bandet. Det är min bedömning”, säger Niklas Wellfelt. 

Niklas Wellfelt tror också att marknaden delar hans analys och i stora drag redan positionerat sig för en fortsatt återöppning.

”Någonting som inte är fullt ut prissatts för ett mer normalläge är den fysiska detaljhandeln. Jag tycker att en flaggskeppsaktie som H&M HM B -0,96% Dagens utveckling är väldigt intressant.” 

H&M har hittills i år haft en betydligt sämre utveckling än börsen i övrigt. Nyheterna kring bolaget har på senare tid mestadels kretsat kring nedstängningar av butiker, både tillfälliga och permanenta. Aktien är också bland dem på börsen som allra flest småsparare har övergett under året. Ägarfamiljen Persson har däremot tankat på rejält med aktier i bolaget under sommaren. 

”Jag kan tänka mig att New Wave NEWA B -2,42% Dagens utveckling och Torsten Jansons bygge med profilkläder som borde vara något när företagen samlar sina skaror, teambuildar och börjar träffa kunder igen. Bolaget säljer också idrottskläder under varumärket Craft. Det är inte riktigt ett återöppningscase men eftersom konjunkturcykeln får stöd av privatkonsumtion tror jag att aktien kan gynnas i höst.”

New Wave har under året lyft över 150 procent. Bolaget presenterar sina kvartalssiffror 17 augusti, men har inför det kommit med en omvänd vinstvarning om att resultatet väntas vara väsentligt högre än både marknadens förväntningar och föregående år.

”Jag tycker också att Investor INVE B -1,59% Dagens utveckling känns som ett bra alternativ med deras portfölj av bolag, inklusive deras onoterade innehav som exempelvis Mölnlycke, som rapporterat fin utveckling i år. Aktien handlas också till ett bra pris.”

Di:s analytiker Mikael Vilenius har nyligen varnat för höga värderingar i investmentbolagen, men Niklas Wellfelt anser inte att det stämmer lika bra för Investor som för konkurrenterna.

”Att Investor ser dyrt ut tycker jag inte stämmer lika bra som för de andra investmentbolagen.” 

Niklas Wellfelt är också fortsatt optimistisk kring verkstadsaktier. 

”Vi tycker att Volvo VOLV B -0,84% Dagens utveckling , SKF SKF B +0,14% Dagens utveckling , ABB ABB -1,98% Dagens utveckling och Atlas Copco ATCO A -1,8% Dagens utveckling är bolag där det finns mer att krama ur i den här konjunkturfasen. Det är starka balansräkningar, bra orderingång och bra efterfrågan. Det finns lite frågetecken kring halvledare och komponentbrist, men på sätt och vis är det ett kvitto på att det är en stark underliggande efterfrågan.”

Niklas Wellfelt tror att problemen med insatsvaror gradvis kommer att lösas under kommande kvartal i takt med en återöppning.

”För SKF finns det frågetecken på bilexponering och annat men tittar man på prislappen finns det en god potential att fortsätta rida vidare på konjunkturcykeln. Atlas Copco är ett lite dyrare bolag men det fortsätter leverera fläckfritt och leva upp till marknadens förväntningar. Vi tycker att förutsättningarna för bolaget är fortsatt gynnsamma.”

Bland något mindre verkstadsbolagen pekar Niklas Wellfelt ut Hexatronics HTRO -4,75% Dagens utveckling , som under det andra kvartalet i år växte sin försäljning i Nordamerika med 79 procent. Aktien har utvecklats över 170 procent hittills i år. 

Han ser även Ferronordic, som slog vinstförväntningarna i sin senaste rapport, som en intressant aktie.

”Sedan tycker vi om Green Landscaping som växer snabbt och som har goda förutsättningar att fortsätta utvecklas. De sysslar med skötsel av parker och snöröjning på vintern. Det är inga konstigheter vad de håller på med, men genom konsolidering av branschen får de till en bra lönsamhet. Det finns ett allmänt större intresse för trädgårdar och parker, som även fortsättningsvis kommer vara i fokus i spåren av pandemin”, säger Niklas Wellfelt.


Innehåll från NordloAnnons

Varför är det viktigt att prioritera IT-säkerhet?

De senaste fem åren har IT-säkerheten fått ett helt annat utrymme inom en verksamhet. Tidigare var det något nödvändigt ont som ofta kom in sent och säkerhetsansvariga upplevdes som negativa nej-sägare. Numera är det något helt annat och IT-säkerhetsarbetet är otroligt brett och kan hantera frågor, utöver det rent tekniska. Allt från regulatoriska och juridiska frågor till användarbeteende.

När företag idag blir allt mer digitaliserade, med sparande av information i molnet, avtal som signeras digitalt och möten online, är ett uppdaterat skydd för digitala tillgångar ett måste. Samtidigt är det viktigt att kunna hantera och upptäcka säkerhetshot och intrång snabbt samt att ha rätt kompetens för att begränsa och återställa eventuell skada. 

Rätt IT-lösningar kan förbättra ett företags verksamhet och skapa en mer effektiv arbetsmiljö för medarbetarna. Genom ett nära samarbete skapar Nordiska IT- och digitaliseringspartnern Nordlo en förståelse för kundens verksamhet, hotbild och skyddsvärde, och kan hjälpa dem bygga en verksamhet rustad för framtiden. En väl implementerad och proaktiv IT-säkerhet är en viktig del av arbetet och Nordlo har stor kunskap om hur säkerhetsutmaningar för företag och offentlig verksamhet hanteras på regional, nationell och internationell nivå.

– Det svåraste idag är att upptäcka hotet och enligt en rapport från IBM är genomsnittstiden att upptäcka ett intrång hela 280 dagar. För oss är det viktigt att bygga ett långsiktigt strategiskt IT-säkerhetsarbete tillsammans med våra kunder för att arbeta preventivt mot cyberhot. Därför jobbar vi med ett säkerhetsforum som via regelbundna träffar med kunden ger oss en tydlig behovsbild, vilket är viktigt då hotbilden konstant förändras, säger Mattias Jadesköld, IT Architect at Nordlo. 

Nyckeln till Nordlos framgång är just den nära relationen som skapas till kunden, de har alltid människan och dess utmaningar på arbetsplatsen i fokus. Leveransen till kund baseras på det faktiska behov som finns och bryts ner till olika tjänster så som säkerhetsanalyser, risk assessment och penetrationstester samt genom upprättande av en security baseline, IT-Policy och medarbetarutbildningar. 

– Som rådgivande partner fokuserar vårt IT-säkerhetsteam på fem områden: identifiera och förebygga, förhindra, upptäcka, begränsa samt återställa. Vi jobbar för att bygga upp det som varje unik kund behöver i en skalbar lösning som kan anpassas om och när behovet förändras, förklarar Mattias Jadesköld.

IT-säkerhet är en färskvara som kräver att man regelbundet diskuterar nuläge och framtida potentiell hotbild. Genom att utgå från ett IT-säkerhetsforum som sätts upp tillsammans med kund prioriteras IT-säkerheten och blir en integrerad del av hela verksamheten. 

– Forumet har regelbundna träffar där vi diskuterar säkerhetsläget på en övergripande nivå. Dels saker som pågår i kundens projekt som påverkar säkerheten, men framför allt sådant som händer i omvärlden. Vi ser hur det påverkar förståelsen för hur IT påverkar alla avdelningar, så som att informationssäkerhet är nära företagets legala funktion exempelvis, säger Mattias Jadesköld. 

Läs mer på Nordlo.com 

Om oss

Nordlo erbjuder IT- och digitaliseringstjänster till företag och offentlig verksamhet i Norden, på regional, nationell och internationell nivå. Med strategisk rådgivning, ett nära samarbete och med ansvarsfulla val av innovativ teknik hjälper Nordlo kunderna att driva digitaliseringen framåt. Nordlo har över 740 medarbetare på 41 orter i Sverige och Norge, omsättningen uppgick år 2020 till 1,4 miljarder SEK.

Mer från Nordlo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordlo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?