Annons

Uppstickarens plan: Skapa revolution med AI

Myrspoven är proptechuppstickaren som med hjälp av artificiell intelligens, AI, vill revolutionera energistyrningen i världens alla byggnader.

Anders Kallebo, medgrundare av Myrspoven.
Anders Kallebo, medgrundare av Myrspoven.Foto:Amanda Lindgren

Fastighetsbranschen står för 40 procent av den globala energikonsumtionen. Det vill Anders Kallebo och hans kollegor på Myrspoven, en startup som snabbt lockat till sig några av såväl de största fastighets- som energibolagen.

”Vi har som ledstjärna att hjälpa fastighetsbranschen globalt att minska sitt koldioxidavtryck med 1 procent”, förklarar Anders Kallebo.

Det här ska Myrspoven fixa med i huvudsak två spår. Det första är ett system för autonom drift av fastigheter. 

”I korthet går det ut på att vi kopplar upp oss mot fastigheterna. Vi behöver inte besöka dem. Av de 50 fastigheter vi kör nu har vi besökt 2, mer som studiebesök.”

I Sverige skulle uppemot 90 procent av alla fastigheter, kontor, köpcenter och skolor, kunna kopplas upp på samma sätt eftersom de redan har de styrsystem och sensorer som behövs.

”Den största utmaningen är att fastighetsbranschen är så pass omogen it-mässigt med en mängd olika system och väldigt lite standardiserat. Det har vi fått lägga mycket kraft på, att hantera den oredan.”

Utifrån all insamlad data byggs med hjälp av maskininlärning, en typ av artificiell intelligens AI, en så kallad digital tvilling av den fysiska byggnaden. 

”Vi ger sedan systemet i uppgift att styra fastigheten för att få rätt inomhusklimat till lägsta möjliga kostnad, och den frågan ställer vi en gång varje kvart.”

För kontorsfastigheter ger det AI-styrda systemet besparingar kring 15 procent på el och lika mycket på värme.

”Men jag brukar tona ner behovet av att spara energi, det är kostnaden som är intressant när energitarifferna är utformade som de är och det handlar mer om när och hur man använder energin.”

Det är där det andra spåret kommer in med bolagets AI-teknik. Lastväxlingsprojektet eller Automated Demand Response, ADR, som det heter på engelska driver Myrspoven tillsammans med 16 fastighetsbolag som Klövern KLOV B +0,88% Dagens utveckling , Sisab och Uppsalahem samt flera stora energibolag som Vattenfall, Mälarenergi och Stockholm Exergi.

”Spara energi, som vi gör till att börja med är jättebra, men det är inte hela bilden. Vi kan också med vår teknik se till att fastighetsägarna som köper energi på ett kostnadseffektivt sätt kan sälja ‘flexibilitet’ till energisystemet. Om systemet har mer flexibilitet så tillåter det en större andel förnybart som sol och vind, en otroligt viktig sak för att vi ska kunna nå de globala klimatmålen.”

Fotnot: Myrspoven är döpt efter ”världens mest energieffektiva fågel” som genomför den allra längsta nonstopflygningen på 11.000 kilometer som till exempel kan gå från Alaska till Nya Zeeland och ta 10 dagar.

 


Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?