1515
Annons

Uppstickarens plan: Skapa revolution med AI

Myrspoven är proptechuppstickaren som med hjälp av artificiell intelligens, AI, vill revolutionera energistyrningen i världens alla byggnader.

Anders Kallebo, medgrundare av Myrspoven.
Anders Kallebo, medgrundare av Myrspoven.Foto:Amanda Lindgren

Fastighetsbranschen står för 40 procent av den globala energikonsumtionen. Det vill Anders Kallebo och hans kollegor på Myrspoven, en startup som snabbt lockat till sig några av såväl de största fastighets- som energibolagen.

”Vi har som ledstjärna att hjälpa fastighetsbranschen globalt att minska sitt koldioxidavtryck med 1 procent”, förklarar Anders Kallebo.

Det här ska Myrspoven fixa med i huvudsak två spår. Det första är ett system för autonom drift av fastigheter. 

”I korthet går det ut på att vi kopplar upp oss mot fastigheterna. Vi behöver inte besöka dem. Av de 50 fastigheter vi kör nu har vi besökt 2, mer som studiebesök.”

I Sverige skulle uppemot 90 procent av alla fastigheter, kontor, köpcenter och skolor, kunna kopplas upp på samma sätt eftersom de redan har de styrsystem och sensorer som behövs.

”Den största utmaningen är att fastighetsbranschen är så pass omogen it-mässigt med en mängd olika system och väldigt lite standardiserat. Det har vi fått lägga mycket kraft på, att hantera den oredan.”

Utifrån all insamlad data byggs med hjälp av maskininlärning, en typ av artificiell intelligens AI, en så kallad digital tvilling av den fysiska byggnaden. 

”Vi ger sedan systemet i uppgift att styra fastigheten för att få rätt inomhusklimat till lägsta möjliga kostnad, och den frågan ställer vi en gång varje kvart.”

För kontorsfastigheter ger det AI-styrda systemet besparingar kring 15 procent på el och lika mycket på värme.

”Men jag brukar tona ner behovet av att spara energi, det är kostnaden som är intressant när energitarifferna är utformade som de är och det handlar mer om när och hur man använder energin.”

Det är där det andra spåret kommer in med bolagets AI-teknik. Lastväxlingsprojektet eller Automated Demand Response, ADR, som det heter på engelska driver Myrspoven tillsammans med 16 fastighetsbolag som Klövern, Sisab och Uppsalahem samt flera stora energibolag som Vattenfall, Mälarenergi och Stockholm Exergi.

”Spara energi, som vi gör till att börja med är jättebra, men det är inte hela bilden. Vi kan också med vår teknik se till att fastighetsägarna som köper energi på ett kostnadseffektivt sätt kan sälja ‘flexibilitet’ till energisystemet. Om systemet har mer flexibilitet så tillåter det en större andel förnybart som sol och vind, en otroligt viktig sak för att vi ska kunna nå de globala klimatmålen.”

Fotnot: Myrspoven är döpt efter ”världens mest energieffektiva fågel” som genomför den allra längsta nonstopflygningen på 11.000 kilometer som till exempel kan gå från Alaska till Nya Zeeland och ta 10 dagar.

Gasutsläppet från Nord Stream närmar sig ett slut

Under söndagen kan utsläppen från Nord Stream 1 i Östersjön upphöra. Stoppet är nödvändigt för att kunna utreda läckorna i de båda gasledningarna.

Gasläckan vid Nord Stream 2, bild från den 27 september.
Gasläckan vid Nord Stream 2, bild från den 27 september.Foto:Danska Försvaret

Efter det att läckaget upptäcktes i tisdags har flödet successivt minskat från den ryska ledningen.

När Kustbevakningen under lördagen genomförde en flygobservation över de två läckorna i den svensk ekonomiska zonen konstaterades att det större utsläppet var 100 meter i diameter och det mindre till 15 meter i diameter.

Efter dialog med Nord Stream är prognosen enligt Kustbevakningen fortfarande att utsläppet i Östersjön ska upphöra under söndagen. Myndigheten skriver i lördagens lägesuppdatering att man ”inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar höjd för att utsläppet kan pågå längre än så”.

Säkerhetszonen som upprättades efter det misstänkta sabotaget har ännu inte förändrats. Enligt Sjöfartsverket bör man hålla ett avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer), och för flygtrafik gäller 3.500 fot (drygt 1.000 höjdmeter).

Under lördagen rapporterade danska medier, med hänvisning danska Energistyrelsens Twitter, att Nord Stream 2 helt hade tömts på gas. Uppgifterna ändrades dock senare till att gas inte längre läcker ut från den skadade ledningen då det enligt den danska myndigheten uppstått en jämvikt mellan gas- och vattentrycket.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera