ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Uppstickaren vänder till vinst efter miljardlyftet

  • Grundarna John Patrick Berlips och Jens Berlips på bolagets kontor på Nya Karolinska. Foto: Jesper Frisk
  • Grundaren Jens Berlips på lagret i Bromma. Foto: Jesper Frisk
  • Anita Trojanowska packar läkemedel på lagret i Bromma. Foto: Jesper Frisk

Utnämningen till Supergasell 2014 var bara början på tillväxtresan. Apoex har sedan dess förvärvat två bolag och ökat omsättningen med 3 miljarder kronor. Men det tog två år av hårt arbete att få ordning på organisationen.

Bröderna Jens och John Patrick Berlips startade Apoex tillsammans 2009. Bolaget säljer läkemedel och förbrukningsmaterial samt vårdstödjande tjänster till privata och offentliga vårdaktörer. Bröderna fick idén i samband med avregleringen av apoteksmarknaden.

Apoex fick apotekstillstånd från Läkemedelsverket i mitten av 2010 och kunderna var till en början tandläkare och veterinärer. Genombrottet kom när bolaget blev leverantör till Stockholms läns landsting 2012. Det satte fart på försäljningen och när Apoex blev Supergasell 2014 hade företaget vuxit 1.641 procent på tre år till en omsättning på 1,5 miljarder kronor.

Jens Berlips berättar att Apoex fick mycket medial uppmärksamhet som en konsekvens av Supergasellpriset.

”2015 blev ett mycket händelserikt år. Novax – Axel Johnsons investeringsbolag – blev delägare och vi gjorde två förvärv från Apotek Hjärtat. Det blev en stor förändring med en professionell investerare i bolaget och i och med de två förvärven gick vi från 100 till 200 anställda mer eller mindre över en natt. Det satte en väldig press på bolaget.”

2016 var siktet inställt på integration av de två nya bolagen i Apoex-koncernen.

”Det tvingade oss till mer professionaliserade processer till exempel. Det var en resa utan dess like och det tog oss till slutet av 2017 att ta oss igenom det och göra de förändringar som krävdes. Ledarskapet har varit en stor utmaning och vi har jobbat mycket med det”, berättar han. 

Apoex har nu fler än 400 anställda och förra årets omsättning landade på 4,6 miljarder kronor. Efter två förlustår hade koncernen 2018 ett positivt rörelseresultat före av- och nedskrivningar.

”Det var en tuff period efter de två förvärven då kostnader för konsulter och omstruktureringar drog i väg. Men i dag är Apoex ett mer professionellt och moget bolag.”

”I dag är vi den största aktören på den svenska marknaden och vi har avtal med 70 procent av alla Sveriges landsting.”

I slutet av förra året slutade Jens Berlips som vd för Apoex, men sitter kvar i styrelsen. Ny vd är Johan Möller. John Patrick Berlips arbetar fortfarande aktivt i bolaget med strategiska frågor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer