1515
Annons

Uppskruvat tonläge inför debatt – Trump vill att Biden drogtestas

USA:s president Donald Trump vill att hans rival Joe Biden drogtestas före deras första debatt på tisdag, skriver han på Twitter.

Foto:Kevin Dietsch

Tonläget inför tisdagens presidentvalsdebatt, den första av tre, har börjat skruvas upp. I ett utspel på Twitter skriver Donald Trump att han vill att Joe Biden ska drogtestas före debatten.

”Jag kommer bestämt kräva att Sömniga Joe Biden går igenom ett drogtest inför, eller efter, debatten på tisdag”, skriver presidenten på Twitter.

”Naturligtvis kommer jag själv gå med på att testas också. Hans debattprestationer har varit rekord-ojämna, för att uttrycka det milt. Bara droger kan förklara den här diskrepansen???”, skriver Donald Trump.

Både Trump och Biden har gjort sig kända för ogenomtänkta uttalanden och grodor i offentliga sammanhang. De senaste månaderna har Trump återkommande tagit upp Joe Bidens mentala hälsa, och föreslagit att demokraten kanske använder sig av droger för att prestera bättre.

Donald Trump har inte lagt fram några bevis för sina påståenden. För det mesta har Biden skakat av sig attackerna, men i en intervju som sändes i tv på lördags sade Biden att presidentens ”lögner” påminde honom om Joseph Goebbels, Nazitysklands propagandaminister.


Uppgift: Pence har gratulerat Harris

Foto:Susan Walsh, Brynn Anderson

USA:s vicepresident Mike Pence uppges ha haft ett telefonsamtal med den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris och då gratulerat sin efterträdare.

Pence ska också ha erbjudit sig att vara behjälplig för att maktskiftet nästa vecka ska gå så smidigt som möjligt.

Uppgiften om telefonsamtalet, som ska ha ägt rum i torsdags, är inte officiell utan kommer från anonyma källor till olika medier i USA, bland andra The New York Times.

Om det är korrekt så rör det sig om en kontakt på den högsta nivån hittills mellan den avgående och den tillträdande administrationen i USA.

President Donald Trump ska inte ha hört av sig till sin efterträdare Joe Biden efter att denna vann valet i november förra året. Tvärtom har Trump avvisat valresultatet och, utan bevis, hävdat att Biden och Demokraterna ”stulit” valet genom fusk, från honom och Republikanerna.

Trump har tidigare meddelat att han inte ska närvara när Biden svär presidenteden på onsdag den 20 januari. Pence har sagt att han kommer att vara på plats.

En tjänsteman har bekräftat för nyhetsbyrån AFP att Trump kommer att flyga från Washington på förmiddagen på onsdag innan presidentinstallationen äger rum.

Han väntas då åka till sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida.

Relationen mellan Trump och Pence har försämrats avsevärt efter Trumpanhängares stormning av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari, sedan presidenten uppmanat dem att ta sig dit.

Pence var inne byggnaden när mobben trängde sig in. Han ledde kongressmötet där ledamöterna formellt skulle förklara Joe Biden som vinnare i presidentvalet.

Inför mötet, som tidigare betraktats som formalia, uppmanade Trump sin vicepresident att stoppa kongressen godkännande av Biden. Men Pence vägrade med hänvisning att han inte enligt författningen hade någon rätt att stoppa godkännandet.

När kongressen sedan stormades hördes personer ur mobben skandera: ”häng Mike Pence”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?