1515
Annons

Uppsägningarna spås minska 2021

En fortsatt besvärlig arbetsmarknad, men den värsta vågen av uppsägningar bör vara passerad, spår arbetsmarknadsorganisationerna TRR och TSL.

LO-arbetare har drabbats hårdast.

Ungefär tre gånger så många arbetare har sagts upp under coronapandemin än normalt, totalt omkring 35.000. Många kommer från de värst drabbade branscherna som krogar och hotell men även handeln. För tjänstemännen är motsvarande siffra en ökning med 62 procent till 23.000, baserat på siffror från de båda organisationerna TSL, som hjälper arbetare att hitta nytt jobb, och TRR, som är tjänstemännens motsvarighet.

För 2021 spår TSL att antalet uppsagda hamnar på ungefär två tredjedelar av fjolåret. Men det bygger på en återhämtning. Om de nu utökade restriktionerna mot pandemin blir mer utdragna och slår ut företag, kan siffran bli lika illa som i fjol, enligt TSL:s vd Caroline Söder. 

TRR:s vd Lennart Hedström spår att cirka 25.000 tjänstemän sägs upp, huvuddelen första halvåret. Det är sammantaget något lägre än fjolåret, baserat på att vissa återkommer i systemet.

I snitt tar det ungefär 150 till 180 dagar för de uppsagda tjänstemännen att hitta någon form av ny sysselsättning, för arbetarna omkring ett halvår, enligt Hedström och Söder. Men det är svårare att hitta nytt arbete. Utbildning har i stället blivit ett vanligare alternativ.

”Andelen som går till utbildning har fördubblats, säger Caroline Söder på en digital pressträff där TSL och TRR summerar 2020 och samtidigt tittar i kristallkulan.”

Båda organisationerna skryter gärna med deras höga andel, 90 procent eller drygt det, uppsagda som trots krisen hittar någon form av ny sysselsättning 

Båda pekar på vikten av att skola om sig om man jobbar i en bransch med dystrare utsikter. Jobb i vissa branscher, som exempelvis den fysiska handeln, lär inte komma tillbaka i samma utsträckning som tidigare.

”Generellt behöver vi få igång en ökad rörlighet på arbetsmarknaden”, säger Lennart Hedström.

Bland branscher där arbetsgivarna efterfrågat personal under krisåret märks livsmedels- och bygghandeln och logistikföretag. Även den offentliga sektorn har haft stort rekryteringsbehov. Förutom vården har även polisen, försvaret och Försäkringskassan behövt anställa, enligt Hedström.

Caroline Söder har också sett en en kortsiktig trend mot en något högre andel tidsbegränsade anställningar.

”Om det är ett trendbrott eller inte är svårt att säga.”


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?