Uppsägningarna spås minska 2021

En fortsatt besvärlig arbetsmarknad, men den värsta vågen av uppsägningar bör vara passerad, spår arbetsmarknadsorganisationerna TRR och TSL.

LO-arbetare har drabbats hårdast.

Ungefär tre gånger så många arbetare har sagts upp under coronapandemin än normalt, totalt omkring 35.000. Många kommer från de värst drabbade branscherna som krogar och hotell men även handeln. För tjänstemännen är motsvarande siffra en ökning med 62 procent till 23.000, baserat på siffror från de båda organisationerna TSL, som hjälper arbetare att hitta nytt jobb, och TRR, som är tjänstemännens motsvarighet.

För 2021 spår TSL att antalet uppsagda hamnar på ungefär två tredjedelar av fjolåret. Men det bygger på en återhämtning. Om de nu utökade restriktionerna mot pandemin blir mer utdragna och slår ut företag, kan siffran bli lika illa som i fjol, enligt TSL:s vd Caroline Söder. 

TRR:s vd Lennart Hedström spår att cirka 25.000 tjänstemän sägs upp, huvuddelen första halvåret. Det är sammantaget något lägre än fjolåret, baserat på att vissa återkommer i systemet.

I snitt tar det ungefär 150 till 180 dagar för de uppsagda tjänstemännen att hitta någon form av ny sysselsättning, för arbetarna omkring ett halvår, enligt Hedström och Söder. Men det är svårare att hitta nytt arbete. Utbildning har i stället blivit ett vanligare alternativ.

”Andelen som går till utbildning har fördubblats, säger Caroline Söder på en digital pressträff där TSL och TRR summerar 2020 och samtidigt tittar i kristallkulan.”

Båda organisationerna skryter gärna med deras höga andel, 90 procent eller drygt det, uppsagda som trots krisen hittar någon form av ny sysselsättning 

Båda pekar på vikten av att skola om sig om man jobbar i en bransch med dystrare utsikter. Jobb i vissa branscher, som exempelvis den fysiska handeln, lär inte komma tillbaka i samma utsträckning som tidigare.

”Generellt behöver vi få igång en ökad rörlighet på arbetsmarknaden”, säger Lennart Hedström.

Bland branscher där arbetsgivarna efterfrågat personal under krisåret märks livsmedels- och bygghandeln och logistikföretag. Även den offentliga sektorn har haft stort rekryteringsbehov. Förutom vården har även polisen, försvaret och Försäkringskassan behövt anställa, enligt Hedström.

Caroline Söder har också sett en en kortsiktig trend mot en något högre andel tidsbegränsade anställningar.

”Om det är ett trendbrott eller inte är svårt att säga.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?