1515

Upprört i Washington inför Kavanaugh-votering

Den amerikanska senaten väntas inom kort – efter många om och men – rösta fram Donald Trumps kontroversielle kandidat Brett Kavanaugh till landets högsta domstol.

Inför omröstningen har över 1.000 demonstranter visat sitt missnöje i Washington DC.

Foto:Alex Brandon

Den amerikanska senaten väntas börja rösta om Kavanaughs utnämning vid klockan 21.30 svensk tid. Omröstningen följer på flera veckors infekterad diskussion om den konservative ämbetsmannen, som anklagas för att ha begått sexuella övergrepp i sin ungdom.

Timmar innan omröstningen samlades runt 1 000 demonstranter – mestadels kvinnor – utanför Capitolium där senaten har sitt säte. De skanderade "Skäms!" och "November är snart här!", en påminnelse om de kommande mellanårsvalen där en stor del av senatorerna söker nytt mandat. Ett antal personer som försökte ta sig förbi poliserna och säkerhetsvakterna stoppades och omhändertogs.

President Donald Trump står inför en av sina största framgångar hittills när han fått välja en andra domare till USA:s högsta juridiska instans, med senatens goda minne.

Det var in i det sista oklart hur stort stödet för Kavanaugh var i senaten. Först i fredags meddelade de republikanska senatsledamöterna Jeff Flake och Susan Collins, samt demokraten Joe Manchin, att de kommer att rösta ja till Kavanaugh vid lördagens slutgiltiga omröstning. Beskedet innebär sannolikt att Kavanaugh har senatsmajoriteten – 51 av 100 ledamöter – bakom sig. Skulle omröstningen ändå sluta lika har vicepresidenten Mike Pence utslagsrösten.

USA:s federala polis FBI har den senaste veckan genomfört en snabbutredning av anklagelserna mot Kavanaugh, som bland annat gör gällande att han ska ha försökt våldföra sig på Christine Blasey Ford, i dag psykologiprofessor i Kalifornien, på en fest i början av 1980-talet. Utredningen har inte offentliggjorts, men Republikanerna i senaten anser att ingenting i den bevisar Kavanaughs skuld.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?