Annons

Upplagt för rysare i Florida – igen

Jätten Florida har spelat en avgörande roll i amerikanska val förut, och dessutom skapat en ordentlig rysare.

Jämna opinionsundersökningar mellan Hillary Clinton och Donald Trump borgar för en nagelbitare in i det sista.

 

VALARBETARE. Elizabeth Judd kampanjar för lokala Demokrater utanför vallokalen i North Dade Regional Library.
VALARBETARE. Elizabeth Judd kampanjar för lokala Demokrater utanför vallokalen i North Dade Regional Library.Bild:Pontus Höök

”Mina vänner, ni är hurtfriska som står här i regnet”, sa en hes Hillary Clinton till anhängare i en dyblöt park i Miami under helgen.

”Jag vill vara allas president”, fortsatte hon.

Besöket, som hölls kort på grund av kraftig nederbörd, var hennes fjärde i Florida under förra veckan. Med omkring 20 miljoner invånare och 29 elektorsröster som kan vinnas av endera kandidaten, så spelar delstaten en betydande roll i kampen om Vita huset.

En seger här skulle göra vägen till de 270 nödvändiga elektorsrösterna enkel för Demokraterna.

Spelbolaget Unibet angav under veckoslutet samma odds för de två kandidaterna, och påpekade att delstaten hörde till de mest svårbedömda.

I det förra presidentvalet tog Barack Obama hem segern, vilket bäddade för en överraskande snabb valvinst mot Mitt Romney.

Problem med köer och väljare som inte hann rösta skapade dock missnöje den gången.

Än större turbulens följdes av den jämna valutgången när George W Bush mötte Al Gore i valet år 2000. Omräkning och veckor av kontrovers följde, innan en domstol slutligen gav Republikanerna en knapp seger.

I dag sätter båda lägren sin tilltro till förhållandevis nya väljargrupper.

”Vi ser människor rösta som aldrig tidigare varit intresserade av politik”, säger Hector Roos, en lokal kampanjgeneral för Republikanerna, som Di träffarutanför en vallokal i södra Miami.

Han representerar visserligen främst den konservativa lokalpolitikern Rosy Palomino, men han säger att presidentvalet sätter stor prägel även på de många andra omröstningar som Florida-borna ska ta ställning till när de röstar.

”Det handlar om vem som gör väljarna upphetsade, och det är inte Hillary Clinton.”

Nya grupper människor ses som ett potentiellt ess i rockärmen för Donald Trump, även om effekterna av detta än så länge varit svåra att mäta.

Organisationen och förmågan att mobilisera väljare ses däremot som en paradgren för Demokraterna.

Att döma av den förhandsröstning som avslutades på söndagen, så är beskeden blandade för Hillary Clinton. Rapporter om lägre entusiasm bland afroamerikaner har tolkats som negativa för henne.

”Inför förra presidentvalet stod folk i långa köer, som gick runt kvarteret”, säger Elizabeth Judd, och visar med handen längs med den gata som leder till vallokalen, som är ett bibliotek i stadsdelen Miami Gardens.

Det är full fart även den här gången, och en bubblande karnevalsstämning motstår det dåliga vädret.

Elizabeth Judd, som är en centralgestalt i områdets politiska liv, sitter själv i ett tält med ett mixerbord och en mikrofon, medan volontärer delar ut flygblad och röstsedlar till väljare.

Att köerna i detta afroamerikanskt präglade området inte ringlar långa kan förklaras av effektivare röstning, samt av det faktum att en ny lokal för förhandsröstning har öppnat några kilometer bort.

”Jag tror att hon har läget under kontroll”, säger Elizabeth Judd om Hillary Clinton, som säger sig älska både presidentvalet och lokalpolitik.

”Det här är bättre än Super Bowl”, säger hon med hänvisning till den årliga finalen i amerikansk fotboll.

”Den spelas på en eftermiddag. Det här håller på i 14 dagar”, fortsätter hon, apropå hur länge Floridaborna tillåts förhandsrösta.

Även om afroamerikaner inte stöder Hillary Clinton i samma utsträckning som när de röstade på Barack Obama, så verkar uppslutningen bland latinamerikaner vara desto starkare.

”På fredagen hade åtminstone 37 miljoner röster lagts. Statistik antyder att Clinton kan tjäna på en stadig, eller ökad, uppslutning från latinamerikaner i den tidiga röstningen”, skriver storbanken Citi i en färsk analys.

Siffror från Hillary Clinton-kampanjen slår an en mer självsäker ton, och noterar en röstningsökning inom befolkningsgruppen på 200 000 personer bara i Florida.

En sådan utveckling kan gynna partiet i flera delstater med en snabbt växande latinamerikansk befolkning, däribland Nevada och Arizona, liksom Texas som dock väntas förbli solitt republikanskt.

I Floridas fall är har inflyttningen från bland annat Puerto Rico varit betydande i delstatens södra delar. Men stödet är inte odelat. Haitier och kubaner är två befolkningsgrupper som när en omfattande skepsis mot demokraten.

”Republikanerna är mer diversifierade här än i andra delar av USA”, säger Austin Sekel, som kampanjar utanför en vallokal som Di besöker.

Donald Trump visar heller inga tecken på att ge upp hoppet om att vinna Floridabornas röster. Under ett framträdande i Tampa skapade han rubriker genom att pussa en bäbis. Han gjorde också ett försök att nå ut till etniska minoriteter:

”Mitt budskap till latinamerikanska grupper här i staden, och till afroamerikaner, är att ni inte har någonting att förlora”, säger affärsmannen som också sa sig åtnjuta ett starkt stöd bland kubaner i Florida.

I en intervju med New York Times sågar dock partikamraten och senatorn Lindsey Graham hans ansträngningar, som följer flera kontroversiella uttalanden som bland annat framställt mexikaner som potentiella våldtäktsmän.

”Den stora berättelsen från det här valet kan bli mobiliseringen av latinamerikanska röster”, säger Graham, som själv drev en kortlivad kampanj för presidentkandidaturen.

Han har efterlyst större ansträngningar bland USA:s konservativa för att locka röster från denna grupp invånare. På tisdag riskerar republikanernas misslyckande i frågan att bli kännbart, varnar Lindsey Graham med en syrligt formulerad kommentar:

”Trump förtjänar priset för bästa latinamerikanska uppslutning. Han gjorde mer för att få dem att rösta än vad någon demokrat någonsin gjort.”

 


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?