1515

Uppgifter: Volkswagens tidigare vd tvingas betala 100 Mkr

Den tyska biljätten Volkswagen uppges vara på väg mot en förlikning med förre koncernchefen Martin Winterkorn kring dieselskandalen. Han tvingas betala 10-11 miljoner euro, motsvarande drygt 100-110 miljoner kronor, för sin roll i avgasfusket som har kostat koncernen mer än 32 miljarder euro.

Foto:Michael Sohn

För snart sex år sedan avslöjade USA:s miljömyndighet EPA att Volkswagen systematiskt hade byggt in manipulerad mjukvara för att få ned de uppmätta utsläppen i dieselbilar. Avslöjandet kring det som har kallats dieselgate ledde till att avgasfusk upptäcktes i VW-bilar runt om i världen.

Aktiekursen rasade och bolaget har tvingats betala totalt mer än 320 miljarder kronor i skadestånd till drabbade bilägare och advokatkostnader. Till det kommer minskad försäljning i skandalens spår.

Därför har Volkswagen har stämt flera tidigare höga chefer för ”bristande tillsyn” i skandalen som de antingen aktivt låg bakom eller inte förhindrade. 

Efter en advokatutredning kom VW i våras fram till att Martin Winterkorn hade fått information om fusket i juli 2015 utan att göra någonting. Även den tidigare Audichefen Rupert Stadler och flera varumärkeschefer anklagas för pliktbrott.

Enligt tidigare uppgifter krävde bolaget ursprungligen 10 miljarder kronor från Martin Winterkorn, som tvingades avgå bara veckor efter att skandalen briserade i september 2015.

Nu verkar förlikningen hamna på en bråkdel av det. Den tyska nättidningen Business Insider uppger 10 miljoner euro, 100 Mkr. Affärstidningen Handelsblatt skriver motsvarande 110 Mkr. 

Det motsvarar ungefär Martin Winterkorns tidigare årslön och är en rekordstor summa i det tyska näringslivet. Den tidigare Siemenschefen Heinrich von Pierer tvingades 2010 betala 50 Mkr för sin roll i en korruptionsskandal, enligt Business Insider.

Ytterligare två höga VW-chefer krävs på uppemot 70 Mkr vardera, medan tre andra krävs på 10-30 Mkr, enligt Handelsblatt. Bara en uppges vägra gå med på en förlikning för att lägga affären bakom sig.

Dessutom får VW efter förlikningarna, som skjuter ansvaret på den tidigare ledningen, ut uppemot 3 miljarder kronor från sin ansvarsförsäkring för toppcheferna.

Förlikningarna uppges bli underskrivna och klara denna vecka. En uppgörelse måste dock godkännas både av styrelsen och stämman så småningom, enligt Handelsblatt.

VW var på onsdagseftermiddagen upp drygt 3 procent och var därmed bästa storbolagsaktie på Frankfurtbörsen.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?