ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: USA undersöker Danske Bank-härvan

  • Foto: Stian Lysberg Solum

Amerikanska myndigheter utreder Danske Bank efter uppgifter om att banken använts för att tvätta pengar. Det uppger en källa med insyn i processen för den amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Aktien faller på Köpenhamnsbörsen.

Det amerikanska justitiedepartementet, USA:s finansdepartement och den amerikanska finansinspektionen SEC utreder alla storbanken Danske Bank efter anklagelserna om att banken använts för att tvätta pengar från Ryssland och andra forna Sovjetstater.

Det uppger en källa med insyn i processen för tidningen Wall Street Journal. Källan uppger att SEC informerats av en anonym visselblåsare redan för två år sedan.

Visselblåsaren ska även ha pekat ut Deutsche Bank och Citi. Deutsche Bank ska ha agerat korrespondentbank åt Danske Bank och ha hanterat transaktioner i dollar. Citis Moskvakontor ska också ha varit involverad i transaktioner som gått genom Danske Banks estniska kontor.

Tidigare under fredagen rapporterade brittiska Financial Times att Deutsche Bank varnat den danska storbanken för problemen vid det estniska kontoret. Enligt Financial Times källor ska en senior medarbetare på Deutsche Bank ha sagt att de bara var bekväma med att göra affärer med en av tio kunder vid det estniska kontoret.

Deutsche Bank upphörde i sin roll som korrespondentbank för tre år sedan, med hänvisning till just riskerna kopplade till Estlandskontoret.

För närvarande granskar Danske Bank transaktioner till ett värde av 150 miljarder dollar, 1.452 miljarder kronor, som gått igenom konton tillhörande icke-estniska medborgare genom Estlandkontoret, uppger Wall Street Journal.

Aktien föll direkt när uppgifterna publicerades.

Eventuella böter eller sanktioner från amerikanska myndigheter har pekats ut som den största risken för Danske Bank sedan härvan började nystas upp. USA:s finans- och justitiedepartement kan dela ut mycket dryga böter och har vid enstaka tillfällen tagit till allvarliga sanktioner, som att strypa tillgången på dollar för banker som brutit mot reglerna. Det ses som den allvarligaste sanktionen, då det kan leda till att en bank kollapsar och har hittills framför allt använts för mindre banker.

En talesperson för Danske Bank vill inte kommentera uppgifterna, men säger till Wall Street Journal att banken ofta är i kontakt med myndigheter.

Inte heller Deutsche Bank, Citi eller någon av de berörda amerikanska myndigheterna vill kommentera uppgifterna.

Men flera tjänstemän på europeiska myndigheter uppger att både danska och estniska myndigheter har överlämnat information till USA.

"Det pågår samarbete, de tittar mycket noga på det här", säger en källa till Wall Street Journal.

Estniska myndigheter utreder för närvarande 26 tidigare anställda vid Danske Bank som misstänks ha hjälpt till att tvätta motsvarande 2 miljarder kronor.

Danske Bank har själva inlett en granskning av Estlandskontoret. Resultaten väntas nästa vecka.

Under helgen uppges styrelsen för Danske Bank samlas för ett möte där bland annat Thomas Borgens öde som vd ska avgöras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer