Annons

Uppgifter: USA undersöker Danske Bank-härvan

Amerikanska myndigheter utreder Danske Bank efter uppgifter om att banken använts för att tvätta pengar. Det uppger en källa med insyn i processen för den amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Aktien faller på Köpenhamnsbörsen.

Foto:Stian Lysberg Solum

Det amerikanska justitiedepartementet, USA:s finansdepartement och den amerikanska finansinspektionen SEC utreder alla storbanken Danske Bank DANSKE +0,78% Dagens utveckling efter anklagelserna om att banken använts för att tvätta pengar från Ryssland och andra forna Sovjetstater.

Det uppger en källa med insyn i processen för tidningen Wall Street Journal. Källan uppger att SEC informerats av en anonym visselblåsare redan för två år sedan.

Visselblåsaren ska även ha pekat ut Deutsche Bank och Citi. Deutsche Bank ska ha agerat korrespondentbank åt Danske Bank och ha hanterat transaktioner i dollar. Citis Moskvakontor ska också ha varit involverad i transaktioner som gått genom Danske Banks estniska kontor.

Tidigare under fredagen rapporterade brittiska Financial Times att Deutsche Bank varnat den danska storbanken för problemen vid det estniska kontoret. Enligt Financial Times källor ska en senior medarbetare på Deutsche Bank ha sagt att de bara var bekväma med att göra affärer med en av tio kunder vid det estniska kontoret.

Deutsche Bank upphörde i sin roll som korrespondentbank för tre år sedan, med hänvisning till just riskerna kopplade till Estlandskontoret.

För närvarande granskar Danske Bank transaktioner till ett värde av 150 miljarder dollar, 1.452 miljarder kronor, som gått igenom konton tillhörande icke-estniska medborgare genom Estlandkontoret, uppger Wall Street Journal.

Aktien föll direkt när uppgifterna publicerades.

Eventuella böter eller sanktioner från amerikanska myndigheter har pekats ut som den största risken för Danske Bank sedan härvan började nystas upp. USA:s finans- och justitiedepartement kan dela ut mycket dryga böter och har vid enstaka tillfällen tagit till allvarliga sanktioner, som att strypa tillgången på dollar för banker som brutit mot reglerna. Det ses som den allvarligaste sanktionen, då det kan leda till att en bank kollapsar och har hittills framför allt använts för mindre banker.

En talesperson för Danske Bank vill inte kommentera uppgifterna, men säger till Wall Street Journal att banken ofta är i kontakt med myndigheter.

Inte heller Deutsche Bank, Citi eller någon av de berörda amerikanska myndigheterna vill kommentera uppgifterna.

Men flera tjänstemän på europeiska myndigheter uppger att både danska och estniska myndigheter har överlämnat information till USA.

"Det pågår samarbete, de tittar mycket noga på det här", säger en källa till Wall Street Journal.

Estniska myndigheter utreder för närvarande 26 tidigare anställda vid Danske Bank som misstänks ha hjälpt till att tvätta motsvarande 2 miljarder kronor.

Danske Bank har själva inlett en granskning av Estlandskontoret. Resultaten väntas nästa vecka.

Under helgen uppges styrelsen för Danske Bank samlas för ett möte där bland annat Thomas Borgens öde som vd ska avgöras.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera