1515

Uppgifter: USA undersöker Danske Bank-härvan

Amerikanska myndigheter utreder Danske Bank efter uppgifter om att banken använts för att tvätta pengar. Det uppger en källa med insyn i processen för den amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Aktien faller på Köpenhamnsbörsen.

Foto:Stian Lysberg Solum

Det amerikanska justitiedepartementet, USA:s finansdepartement och den amerikanska finansinspektionen SEC utreder alla storbanken Danske Bank DANSKE +0,66% Dagens utveckling efter anklagelserna om att banken använts för att tvätta pengar från Ryssland och andra forna Sovjetstater.

Det uppger en källa med insyn i processen för tidningen Wall Street Journal. Källan uppger att SEC informerats av en anonym visselblåsare redan för två år sedan.

Visselblåsaren ska även ha pekat ut Deutsche Bank och Citi. Deutsche Bank ska ha agerat korrespondentbank åt Danske Bank och ha hanterat transaktioner i dollar. Citis Moskvakontor ska också ha varit involverad i transaktioner som gått genom Danske Banks estniska kontor.

Tidigare under fredagen rapporterade brittiska Financial Times att Deutsche Bank varnat den danska storbanken för problemen vid det estniska kontoret. Enligt Financial Times källor ska en senior medarbetare på Deutsche Bank ha sagt att de bara var bekväma med att göra affärer med en av tio kunder vid det estniska kontoret.

Deutsche Bank upphörde i sin roll som korrespondentbank för tre år sedan, med hänvisning till just riskerna kopplade till Estlandskontoret.

För närvarande granskar Danske Bank transaktioner till ett värde av 150 miljarder dollar, 1.452 miljarder kronor, som gått igenom konton tillhörande icke-estniska medborgare genom Estlandkontoret, uppger Wall Street Journal.

Aktien föll direkt när uppgifterna publicerades.

Eventuella böter eller sanktioner från amerikanska myndigheter har pekats ut som den största risken för Danske Bank sedan härvan började nystas upp. USA:s finans- och justitiedepartement kan dela ut mycket dryga böter och har vid enstaka tillfällen tagit till allvarliga sanktioner, som att strypa tillgången på dollar för banker som brutit mot reglerna. Det ses som den allvarligaste sanktionen, då det kan leda till att en bank kollapsar och har hittills framför allt använts för mindre banker.

En talesperson för Danske Bank vill inte kommentera uppgifterna, men säger till Wall Street Journal att banken ofta är i kontakt med myndigheter.

Inte heller Deutsche Bank, Citi eller någon av de berörda amerikanska myndigheterna vill kommentera uppgifterna.

Men flera tjänstemän på europeiska myndigheter uppger att både danska och estniska myndigheter har överlämnat information till USA.

"Det pågår samarbete, de tittar mycket noga på det här", säger en källa till Wall Street Journal.

Estniska myndigheter utreder för närvarande 26 tidigare anställda vid Danske Bank som misstänks ha hjälpt till att tvätta motsvarande 2 miljarder kronor.

Danske Bank har själva inlett en granskning av Estlandskontoret. Resultaten väntas nästa vecka.

Under helgen uppges styrelsen för Danske Bank samlas för ett möte där bland annat Thomas Borgens öde som vd ska avgöras.


Innehåll från DentmeAnnons

Företagstandvård är viktigare än du tror

Det är ingen hemlighet att det är viktigt att ta hand om sina tänder, men alla kan drabbas av plötslig tandvärk. Det påverkar hela kroppen och vårt allmäntillstånd vilket kan leda till att vi även presterar sämre på jobbet. 

Det är många arbetsgivare som är medvetna om det, men det är få som erbjuder företagstandvård som en förmån. 

Enligt David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, är det dags för företagen att tänka om.

En förmån som gör skillnad: Så fungerar företagstandvård.  

Alla som har haft problem med sina tänder vet att hela kroppen påverkas. Men varför värderas inte tandvård lika högt av arbetsgivare som till exempel friskvård – eller annan personalhälsa?

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Det finns massor av skattefria förmåner som till exempel träning, kostrådgivning och tobaksavvänjning. Tänderna är också en del av kroppen. Det är viktigt att arbeta förebyggande och ha kontakt med en tandläkare regelbundet. Det kommer att löna sig i längden, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme. 

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda som en konkurrensfördel i den hårda kampen om kompetens på arbetsmarknaden.

– Med Dentme som personalförmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det första besöket sker via appen, vilket betyder att dina anställda inte behöver lägga tid på att besöka en klinik – utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan, säger David Kruse. 

Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.
Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.

I kombination med appen erbjuds de anställda också en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik.  

– Tillsammans skapar detta en bra helhetslösning med förebyggande insatser och rådgivning för egenvård som lägger grunden för god tandhälsa. Det lönar sig att arbeta förebyggande – både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Hadi Ahmad förklarar att ett videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare är ett bra första steg i patientresan. Vid mindre besvär brukar det gå att lösa direkt via samtalet, men om patienten bedöms behöva vidare vård bokar tandläkaren in ett besök hos en av Dentmes utvalda partnerkliniker.

– Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Du behöver dina tänder varje dag – när du äter, skrattar och pratar. För oss känns det självklart att patienten ska kunna möta tandvården digitalt på samma sätt som andra områden inom vården och samhället i stort, säger han.

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?