Uppgifter: Uppgörelse om Afghanistan nära

I en fjärde runda av fredssamtal mellan USA och talibanerna i Afghanistan har parterna tagit fram ett utkast till en form av fredsavtal, enligt uppgifter i flera medier.

I den uppges ingå att utländska styrkor ska lämna landet inom 18 månader.

Foto:Rahmat Gul

Samtalen i Qatar har avslutats efter sex dagar. En preliminär uppgörelse för att det 17 år långa kriget ska komma till sitt slut innebär eftergifter från bägge sidor, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters och för USA:s officiella radiokanal Voice of America (VOA).

USA kräver att talibanerna förhåller sig till en "begränsad och villkorlig" vapenvila — och i gengäld förbinder sig USA att dra tillbaka sina soldater från Afghanistan inom en 18-månadersperiod från den dag en uppgörelse undertecknas, enligt uppgifterna.

Talibankällor säger till Reuters att den islamistiska rebellrörelsen kom till förhandlingsbordet med garantier om att terrorgrupper som IS och al-Qaida inte ska kunna utgå från Afghanistan för att attackera USA eller dess allierade.

USA:s sändebud Zalmay Khalilzad meddelar via Twitter att han lämnar Qatar för nya samtal i Afghanistan. Han säger att samtalen har burit mer frukt än tidigare samtal och bekräftar att det gjorts "betydande framsteg i väsentliga frågor".

"Vi har ett antal frågor kvar att reda ut. Inget har avtalats förrän allt är avtalat och 'allt' måste inkludera en intern afghansk dialog och en sammanhållen vapenvila", skriver Khalilzad.

Uppgörelsen kan offentliggöras senast måndag, enligt VOA:s källor, som inte utesluter att den amerikanske presidenten Donald Trump lyfter fram den i sitt kommande tal till nationen.

Den amerikanska ambassaden i Kabul har inte bekräftat uppgifterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?