ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Tyska regeringen vill slå samman storbanker

  • Foto: Michael Probst

Tyska finansdepartementet uppges vara villigt att ordna en sammanslagning mellan storbankerna Deutsche Bank och Commerzbank. Det rapporterar Bloomberg och hänvisar till uppgifter från det tyska magasinet Focus. 

Enligt Focus uppgifter har flera olika vägar fram till en fusion mellan storbankerna diskuterats. Ett av alternativen ska vara att tyska staten går in som största ägare i Deutsche Bank i runt fem år för att därefter genomföra fusionen. 

Ett annat förslag som legat på bordet är att Deutsche Bank tar in kapital från tyska industriföretag för att sedan köpa upp Commerzbank.

Såväl de båda storbankerna som det tyska finansdepartementet har avböjt att kommentera uppgifterna. Deutsche Bank hänvisar dock till ett tidigare uttalande från vd:n Christian Sewing där han avfärdar spekulationerna om en sammanslagning, rapporterar Reuters. 

Enligt Focus källor är Deutsche-chefen emot en fusion medan Commerzbanks vd Martin Zielke är öppen för förslaget. 

Den tyska finansministern Olaf Scholz har vid upprepade tillfällen sagt att Tysklands exportinriktade ekonomi behöver starka banker. Samtidigt har både Deutsche Bank och Commerzbank hamnat under stor press. Under det senaste året har de båda storbankernas aktier rasat 52,8 respektive 44,8 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies