1515

Uppgifter: Trump pausade miljardstöd för att pressa Ukraina

USA:s president Donald Trump förnekar att han krävt en korruptionsutredning av sin politiske motståndare Joe Bidens son i utbyte mot militärt stöd till Ukraina.

Kravet på att Trump ställs inför riksrätt ökar bland demokraterna efter telefonskandalen.

Konflikten kring telefonsamtalet mellan Trump och hans ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj intensifieras.

Trump gav order om att skjuta upp militärt stöd på motsvarande runt 3,9 miljarder kronor till Ukraina inför samtalet med Zelenskyj, enligt källor med nära insyn som citeras i The Washington Post.

För att Ukraina skulle få pengarna krävde Trump att Zelenskyj skulle utreda korruptionsrykten kring demokraten Joe Bidens son Hunter Biden, enligt amerikanska medier.

Hunter Biden har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag och enligt Trump försökte Joe Biden, under sin tid som vice president till Barack Obama, att stoppa en utredning mot bolaget.

Hittills finns inga bevis för att Joe Biden agerat korrupt eller påverkats av sin sons arbete i Ukraina. Däremot anser kritiker att Bidens familjs kopplingar till Ukraina kan leda till en intressekonflikt, skriver BBC.

Anklagelserna om korruption haglar nu både mot Trump och Joe Biden, som är favorittippad till att bli Demokratiska partiets kandidat i nästa års presidentval.

Trump har bekräftat att han under samtalet med Zelenskyj sagt att han inte vill att personer som Joe Biden och hans son Hunter Biden bidrar till korruptionen i Ukraina, men nekar till att ha ställt något krav på Ukraina.

”Jag pressade dem inte över huvud taget”, säger Trump enligt AFP.

”Jag ställde inget ultimatum på att du måste göra det här annars kommer jag inte ge dig stöd.”

"Så släpp en transkribering av samtalet då", svarade Joe Biden genast på Twitter.

Detaljerna kring telefonsamtalet började rullas upp efter det att en visselblåsare inom USA:s säkerhetstjänst skickat in ett skriftligt klagomål om att Trump avgett "oroväckande" löften till en främmande makt.

De flesta av visselblåsarens uppgifter har hittills hållits hemliga av underrättelsetjänstchefen Joseph Maguire som hävdar att det inte rörde sig om någon underrättelseaktivitet och att han därför inte var skyldig att informera kongressen om saken. Demokrater i kongressen strider nu för att få ta del av klagomålet och på torsdag ska Maguire vittna i representanthuset.

Turerna har på nytt satt press på Demokraternas ledning i representanthuset att inleda en riksrättsprocess mot Trump. Representanthusets talman Nancy Pelosi, som hittills varit tveksam till en riksrättsprocess mot presidenten, överväger nu en sådan.

Om inte visselblåsarens vittnesmål presenteras kommer Trumpregeringen att börja ett nytt kapitel av "laglöshet vilket leder till ett helt nytt utredningsläge", sade hon under söndagen.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig summa om det uppskjutna stödet till Ukraina.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?