Annons

Uppgifter: Sverige förhandlade om fängslade amerikaner med Nordkorea

Sverige uppges ha förhandlat om frisläppandet av tre amerikanska fångar i Nordkorea med den nordkoreanske utrikesministern under besöket i Stockholm.

Enligt CNN:s källor är det en viktig fråga för att USA ska komma till förhandlingsbordet.

De amerikanska medborgarna Kim Hak-Dong, Kim Sang-Duk och Kim Dong Chul, som alla sitter fängslade i Nordkorea, stod högt på dagordningen vid helgens möte, rapporterar CNN med hänvisning till källor med insyn.

Sverige ska ha lagt stor vikt vid frågan under samtalen med den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong-Ho.

"Att skyddsmaktsuppdraget för USA är en del av diskussionerna har vi sagt inför och efter mötet, men jag har inga detaljer att berätta om", säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström, till TT med anledning av uppgifterna.

En av CNN:s källor uppger att Sverige inte ställt något ultimatum om saken, men att man framställt ett frisläppande som något som skulle leda framåt. Frågan ska även ha lyfts i samtalen då Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol besökte Sverige i januari.

Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk fängslades i Nordkorea förra året anklagade för "fientliga handlingar". Kim Dong-Chul har suttit fängslad sedan 2015 anklagad för att ha spionerat i landet.

Efter första hela mötesdagen i Stockholm meddelade svenska UD att samtalen under lördagen främst handlat om säkerhetsläget på den koreanska halvön.

"Utrikesministrarna diskuterade möjligheter och utmaningar för fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer".

Medan diskussionerna pågick i Stockholm bekräftade också det finska utrikesdepartementet att Finland ska stå värd för ett inofficiellt möte mellan representanter för Nordkorea, Sydkorea och USA nästa månad. Utöver kärnvapenförhandlingar kommer man där att diskutera de fängslade amerikanerna, rapporterar finska Yle.

USA:s president Donald Trump har tidigare tackat ja till ett möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. När, var och hur ett sådant möte kan komma att hållas är ännu oklart.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?