ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Regeringen redo att dra tillbaka skattehöjningar

  • Finansminister Magdalena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen är beredd att backa från två av tre kontroversiella skatteförslag för att blidka oppositionen enligt uppgifter till Expressen. Men för Di förnekar regeringen att förslagen om högre skatt på fåmansbolag och höjd marginalskatt skulle ha lagts åt sidan.

Regeringen och Vänsterpartiet enades i helgen om att dra tillbaka två av de tre skattehöjningar som allianspartierna kritiserat. Men införandet av en flygskatt finns kvar i regeringens höstbudget.

"Resonemanget är att alliansen inte kommer göra verklighet av missförtroendeförklaringen då regeringen skippar övriga skattehöjningar", säger en källa till Expressen.

Hotet om missförtroendeförklaringar har fokuserat på just flygskatten, högre skatt på fåmansbolag och höjd marginalskatt. Det är alltså de två senare av förslagen som regeringen nu ska backa från enligt Expressens uppgifter.

Men regeringen förnekar uppgifter.

”Vi kommenterar vanligtvis inte budgetförhandlingar, men i det här läget kan vi säga att vi inte har någon överenskommelse om hur vi går vidare med de här tre skatterna”, säger Gösta Brunander, pressekreterare åt finansminister Magdalena Andersson, till Di.

Så uppgifterna stämmer inte?
”Nej. Vi har ingen överenskommelse, så de kan ju inte stämma.”

Förra veckan rapporterade Di att både Centerpartiet och Liberalerna tycks hålla öppet från att backa från missförtroendehotet om regeringen ger upp förslagen som rör marginalskatten och beskattningen av fåmansbolag.

Hotet har framför allt hängt över näringsminister Mikael Damberg, finansmarknadsminister Per Bolund och den nytillträdde infrastrukturministern Tomas Eneroth.

På torsdag inleder regeringen de slutgiltiga budgetförhandlingarna i Harpsund.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer