ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Paypal i samtal om att köpa Izettle

Enligt uppgifter till Sky News för betaltjänsten Paypal långt gångna samtal om att köpa svenska Izettle innan bolaget går till börsen. 

Enligt Sky News kan Paypal meddela sina intentioner att köpa Izettle så snart som på fredagsmorgonen, men mediebolagets källor varnar samtidigt för att affären fortfarande kan gå i stöpet. 

Uppgifterna kommer i spåren av att Izettle förra veckan meddelade att de planerar att noteras på Stockholmsbörsen under 2018. Bolaget har inte velat offentliggöra vilken värdering man siktar på, men enligt Di Digitals källor siktar bolaget på en värdering på omkring 10 miljarder kronor. 

Exakt vad Paypal ska vara beredda att betala för Izettle är oklart men enligt Sky News bör det vara en bra bit över 10 miljarder kronor. Enligt uppgifter till The Wall Street Journal ska det handla om 2,2 miljarder dollar, motsvarande 19,2 miljarder kronor. 

Paypal har ett börsvärde på omkring 820 miljarder kronor och aktien stiger omkring 1,5 procent torsdagen. 

Izettle grundades i Stockholm 2010 av Jacob de Geer och Magnus Nilsson och lanserade en av världens första chipkortläsare och app för mobila kortbetalningar. 

Mellan 2015 och 2017 hade Izettle en årlig tillväxttakt på 56 procent, men skruvade i samband med noteringsplanerna ner prognosen till att på längre sikt växa tillväxten med 40 procent om året. 

”Det beror på att vi ändå börjar nå hyggligt signifikanta omsättningstal. De flesta i vår sits hade nog ändå beskrivit en årlig försäljningsökning på 40 procent som en ganska aggressiv prognos”, sa Jacob de Geer, vd för Izettle, till Di Digital förra veckan.  

Under 2017 omsatte Izettle 966 Mkr och förbättrade rörelsemarginalen med 14 procentenheter till minus 24 procent. Rörelseförlusten uppgick till 228 Mkr. 

Utöver den mobila betaldosan tillhandahåller bolaget småföretagare en plattform för att förenkla affärerna, såsom mjukvara för kassaregister, fakturering och kundrelationshantering. Dessutom erbjuder man finansiering baserad på förskott på förväntad försäljning hos kunden. Izettle finns i tolv länder, utöver Europa även i Mexiko och Brasilien.

Den största konkurrenten är i dagsläget det redan börsnoterade amerikanska företaget Square, grundat av Twitter-skaparen Jack Dorsey. De båda bolagen konkurrerar bland annat direkt om den brittiska marknaden.

Dagens industri har utan framgång sökt Izettle och Paypal.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies