Uppgifter om att Deutsche Bank vill köpa delar av Credit Suisse
Flera storbanker är med i racet om krisande Credit Suisse. Enligt uppgifter till flera medier ska Deutsche Bank se över vilka delar av Credit Suisse som kan vara intressanta att förvärva, men huvudspåret är att UBS tar över hela banken och samtal med tillsynsmyndigheter och centralbanker i flera länder uppges pågå.
Di
Text
Foto:AP
På lördagsförmiddagen kom rapporter om att krisbanken Credit Suisse var på väg att köpas upp, i delar eller helhet, av fondjätten Blackrock.
Tidigare i veckan kom rapporter om att storbanken UBS var en intressent för att köpa Credit Suisse.
Enligt Financial Times hålls möten under helgen mellan bankernas styrelser, tillsammans med tillsynsmyndigheter och centralbanker, för att nu ta fram ett förslag på en sammanslagning som kan presenteras redan under lördagskvällen.
UBS ska ha fört fram krav på statliga ersättningar för framtida förluster i Credit Suisse, om en affär skulle komma på plats.
Två källor uppger vidare att uttagen ur banken uppgick till 10 miljarder schweiziska franc under en dag förra veckan, då kunder var rädda för att banken skulle gå omkull och att tillgångar därmed skulle gå förlorade.
Men fler uppges vara med i racet.
På lördagseftermiddagen rapporterar Bloomberg om att även Deutsche Bank visar intresse för Credit Suisse. Enligt tidningen, som hänvisar till källor, är Deutsche Bank intresserade av delar av Credit Suisses verksamhet.
Diskussioner ska nu föras mellan parterna men inget bud ska ha lagts ännu.
Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse och Finma har inte velat ge några kommentarer. Inte heller centralbankerna i Schweiz, USA eller England har lämnat kommentarer.
Innehåll från NetAppAnnons
Flexibel och säker AI-utveckling med NetApp
Martin Wallin, Sverigechef NetApp och Fredrik Nygren, teknikchef NetApp.
NetApps AI-lösningar ger alla typer av organisationer full frihet och hög säkerhet i publika, privata och hybrida moln. Det är en verktygslåda som gör det möjligt att utveckla, testa, migrera och skydda egenutvecklade AI-lösningar och stora datamängder idag och imorgon.
Tillgången på stora mängder affärskritisk data, insamlad under lång tid, är både en guldgruva och en utmaning för många företag som vill utveckla sina processer med AI och automation.
– Vår data fabric-plattform gör det möjligt för alla typer av organisationer att arbeta med rätt data vid rätt tillfälle i rätt moln. Idag är det många företag som avvaktar med möjligheterna att utvecklas med AI i molnet. Det är frågor och osäkerhet om privata och publika moln, om ekonomi och om säkerhet. Men inte minst är det frågor om hur datan ska sorteras och migreras som gör att många tvekar, säger Martin Wallin, Sverigechef NetApp.
Buffé av AI-möjligheter
Martin Wallin ser också ett skifte i hur organisationer tänker kring data och hur den kan användas med NetApps ONTAP AI-plattform, en referensarkitektur utvecklad i samarbete med NVIDIA, för användning i publika moln och privata datacenter.
– Idag kan alla i en verksamhet vrida och vända på data, det har blivit en buffé av möjligheter för organisationen att skapa affärsnytta. Här är mjukvaran avgörande för att överblicka, analysera, flytta och kontrollera data. Med våra lösningar brukar vi beskriva oss som ”tech enablers”, men frågan om vilken AI-lösning som skapar mest affärsnytta är upp till varje företag att definiera.
NetApp samarbetar med ledande molnleverantörer som AWS, Microsoft Azure och Google Cloud kring lösningar för hantering av data. Många organisationer väljer att börja utveckla sina AI-lösningar i dessa miljöer, men över tid finns det ofta anledning att flytta hela eller delar av dem till ett privat moln.
– Det finns stora tidsmässiga fördelar med att starta och bygga sin AI-lösning i det publika molnet, men när det är dags att börja använda den i större skala innebär det som regel betydligt högre kostnader. Med vår plattform finns det alla möjligheter att enkelt och smidigt ta hem sin AI-lösning. Det är en viktig möjlighet som inte får underskattas i den större kalkylen, säger NetApps teknikchef Fredrik Nygren.
Martin Wallin och Fredrik Nygren tipsar också om initiativet AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens, där svenska företag och organisationer samarbetar för att accelerera tillämpningen av AI i Sverige. Som medlemmar bidrar NetApp med utrustning och kompetens för att sänka tröskeln till AI.
Marknadsledaren sedan 30 år
NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret.