Annons

Uppgifter: Ny omröstning om skotsk självständighet oundviklig

Frågan är inte om, utan när Skottland kommer att hålla en ny självständighetsomröstning. Det uppger källor med insyn i diskussionerna hos den brittiska premiärministern Theresa May till Financial Times.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.Bild:Frank Augstein/TT

Efter bara två och ett halvt år sedan den senaste omröstningen ser det alltmer troligt ut att Skottland än en gång kommer att rösta om självständighet.

”Det ser oundvikligt ut, jag tror inte att vi kan stoppa det”, säger en källa med insyn i diskussionerna hos den brittiska regeringen till Financial Times.

En annan källa förnekade att folkomröstningen skulle vara oundviklig och påpekade att Skottlands försteminister Nicola Sturgeon skulle kunna välja att inte be om en folkomröstning.

Det ser mindre troligt ut ju närmare Storbritannien går mot utträdet. Nicola Sturgeon, partiledare för det självständighetsförespråkande SNP, har blivit alltmer högljudd i frågan i takt med att den brittiska regeringen blivit tydligare med att britterna kommer att lämna EU:s inre marknad.

I en intervju med brittiska BBC på torsdagen fick Skottlands försteminister frågan om hon kunde tänka sig en folkomröstning hösten 2018. Nicola Sturgeon svarade att det vore ”rimligt” att skottarna fick ta ställning i frågan när grunddragen för utträdesavtalet mellan Storbritannien och Skottland blivit tydligare.

“Jag utesluter ingenting”, sa hon till BBC.

Premiärminister Theresa May har tidigare sagt att det inte behövs en ny folkomröstning om skotsk självständighet och enligt uppgifter till Financial Times försöker regeringen se till att en eventuell omröstning hålls först våren 2019, då Storbritannien redan väntas ha lämnat EU.

Stanna-sidan vann med en tydlig majoritet, 55 procent av rösterna, i den senaste folkomröstningen 2014. Opinionsmätningarna har indikerat ett fortsatt stöd för att stanna i unionen men sedan Theresa May meddelande att regeringen inte tänker förhandla för att stanna i EU:s inre marknad har vindarna vänt.

I den senaste opinionsmätningen från opinionsinstitutet Ipsos och den skotska tv-kanalen STV News anger hälften av de tillfrågade att de skulle rösta för självständighet i dag. En något större andel, 53,2 procent, är för att en ny folkomröstning hålls.

62 procent av skottarna röstade för att stanna i EU i fjolårets brittiska folkomröstning. Bara 24 procent av de tillfrågade i Ipsos-undersökningen uppgav att premiärminister Theresa May företräder skotska intressen på ett bra sätt.

Men det finns även hinder Nicola Sturgeon och SNP. I samband med den förra självständighetsomröstningen spådde den regionala administrationen att oljesektorns intäkter skulle klättra till närmare 130 miljarder kronor under 2017-2018.

Sedan dess har oljepriset som bekant rasat och är fortfarande närmast halverat trots den senaste tidens uppgång. I de senaste reviderade prognoserna från den brittiska myndigheten Office for Budget Responsibility skrivit ner intäktsprognosen till knappt 10 miljarder kronor för samma period, skriver tidningen Scotsman.

Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera