1515

Uppgifter: Ny omröstning om skotsk självständighet oundviklig

Frågan är inte om, utan när Skottland kommer att hålla en ny självständighetsomröstning. Det uppger källor med insyn i diskussionerna hos den brittiska premiärministern Theresa May till Financial Times.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.Bild:Frank Augstein/TT

Efter bara två och ett halvt år sedan den senaste omröstningen ser det alltmer troligt ut att Skottland än en gång kommer att rösta om självständighet.

”Det ser oundvikligt ut, jag tror inte att vi kan stoppa det”, säger en källa med insyn i diskussionerna hos den brittiska regeringen till Financial Times.

En annan källa förnekade att folkomröstningen skulle vara oundviklig och påpekade att Skottlands försteminister Nicola Sturgeon skulle kunna välja att inte be om en folkomröstning.

Det ser mindre troligt ut ju närmare Storbritannien går mot utträdet. Nicola Sturgeon, partiledare för det självständighetsförespråkande SNP, har blivit alltmer högljudd i frågan i takt med att den brittiska regeringen blivit tydligare med att britterna kommer att lämna EU:s inre marknad.

I en intervju med brittiska BBC på torsdagen fick Skottlands försteminister frågan om hon kunde tänka sig en folkomröstning hösten 2018. Nicola Sturgeon svarade att det vore ”rimligt” att skottarna fick ta ställning i frågan när grunddragen för utträdesavtalet mellan Storbritannien och Skottland blivit tydligare.

“Jag utesluter ingenting”, sa hon till BBC.

Premiärminister Theresa May har tidigare sagt att det inte behövs en ny folkomröstning om skotsk självständighet och enligt uppgifter till Financial Times försöker regeringen se till att en eventuell omröstning hålls först våren 2019, då Storbritannien redan väntas ha lämnat EU.

Stanna-sidan vann med en tydlig majoritet, 55 procent av rösterna, i den senaste folkomröstningen 2014. Opinionsmätningarna har indikerat ett fortsatt stöd för att stanna i unionen men sedan Theresa May meddelande att regeringen inte tänker förhandla för att stanna i EU:s inre marknad har vindarna vänt.

I den senaste opinionsmätningen från opinionsinstitutet Ipsos och den skotska tv-kanalen STV News anger hälften av de tillfrågade att de skulle rösta för självständighet i dag. En något större andel, 53,2 procent, är för att en ny folkomröstning hålls.

62 procent av skottarna röstade för att stanna i EU i fjolårets brittiska folkomröstning. Bara 24 procent av de tillfrågade i Ipsos-undersökningen uppgav att premiärminister Theresa May företräder skotska intressen på ett bra sätt.

Men det finns även hinder Nicola Sturgeon och SNP. I samband med den förra självständighetsomröstningen spådde den regionala administrationen att oljesektorns intäkter skulle klättra till närmare 130 miljarder kronor under 2017-2018.

Sedan dess har oljepriset som bekant rasat och är fortfarande närmast halverat trots den senaste tidens uppgång. I de senaste reviderade prognoserna från den brittiska myndigheten Office for Budget Responsibility skrivit ner intäktsprognosen till knappt 10 miljarder kronor för samma period, skriver tidningen Scotsman.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?