1515

Uppgifter: Ny läcka ska få Panamapapperen att blekna

På söndag kväll lovar ett internationellt journalistnätverk avslöja hur stora summor göms från skattemyndigheter världen över.

I programmet, som sänds i SVT, ska bland annat svenska näringslivstoppar pekas ut.

Den nya läckan ska få "Panama-härvan" att blekna.
Den nya läckan ska få "Panama-härvan" att blekna.Bild:TT och SVT

Svenska näringslivstoppar och internationella toppolitiker riskerar att få sina affärer i skatteparadis exponerade för hela världen på söndag kväll.

Då sänds ett extra avsnitt av Uppdrag granskning i SVT, där den svenska televisionen fått ta del av uppgifter i ett internationellt journalistnätverk.

”Spåren leder till Sveriges näringslivstoppar” skriver Uppdrag granskning i en förhandsreklam för programmet.

International Consortium of Investigative Journalists, ICJJ, säger sig ha kommit över ett ännu större material än de så kallade Panamadokumenten från 2015.

I en koordinerad aktion kommer flera länder att sända tv-program som exponerar affärer i skatteparadis som Bermuda, Brittiska jungfruöarna, Caymanöarna, Hongkong, Isle of Man och Mauritius.

Dokumenten ska ha kommit till ICJJ genom ett dataintrång hos advokatfirman Appleby i Bermuda.

Advokatbyrån bekräftar att läckan har skett, och att man varnat sina klienter, bland vilka några av Storbritanniens rikaste personer ska återfinnas.

I ett pressmeddelande hävdar dock Appleby att man inte medverkat till några olagliga aktiviteter.

För två år sedan läckte en anonym källa 11,5 miljoner hemliga dokument från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama.

”Panama papers”, Panamadokumenten, visade hur ett stort antal förmögna och inflytelserika människor gömde pengar undan beskattning via brevlådeföretag i skatteparadis.

Bland annat drogs Islands dåvarande premiärminister Sigmundur Gunnlaugsson, fotbollsstjärnan Lionel Messi och flera män i den närmaste kretsen kring Rysslands president Vladimir Putin in i skandalen.

Sigmundur Gunnlaugsson tvingades avgå efter att hans undanhållande av tillgångar avslöjades.

De svenska storbankerna, särskilt Nordea NDA SE -1,38% Dagens utveckling , pekades ut för att ha bistått sina förmögna privatkunder i avancerade upplägg, men Finansinspektionen, FI, lade i mars 2017 ned ärendena mot Nordea och Handelsbanken. Swedbank och SEB utreds fortfarande av FI.

Programmet sänds i SVT2 Söndag klockan 20.00.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?