ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Di avslöjar: Ny bankskatt ska delvis finansiera försvaret

  • Foto: Marc Femenia /Jack Mikrut

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att höja försvarsanslagen med 5 miljarder kronor per år. Höjningen är ett krav från Centerpartiet och Liberalerna för att stödja regeringens budget.

Samtidigt uppges partierna vara överens om en ny bankskatt, som ska finansiera en del av satsningen på försvaret.

Löftet om mer pengar till försvaret kommer efter hårda förhandlingar mellan regeringen och samarbetspartierna.

Så sent som i början av maj sprack försvarsberedningen, sedan de borgerliga partierna lämnat i protest efter ett bråk om finansieringen.

Beskedet då från finansminister Magdalena Andersson var att pengarna till försvaret måste vägas mot andra behov, till exempel i kommunerna.

Men nu är alltså regeringen och de två samarbetspartierna överens.

”Det är en stor glädje för mig att få stå här i dag”, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

”Det här är en viktig signal för Sverige, det är en viktig signal för våra partners och det är en viktig signal till närområdet om att vi fortsätter att höja vår militära förmåga”, fortsätter han.

Enligt uppgörelsen ska försvarsanslagen höjas med 5 miljarder kronor per år till 84 miljarder kronor till 2025.

Daniel Bäckström, Centerpartiets försvarspolitiska talesperson, beskriver det som ett ”historiskt tillskott” som partierna nu har enats kring.

”Det här är oerhört viktiga resursförstärkningar och helt i linje med den trappa och det förslag som presenterades i försvarsberedningens arbete”, säger han.

Både Centerpartiet och Liberalerna har drivit på hårt för att höja försvarsanslagen och enligt Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna, var tillskottet ett skarpt krav från de två samarbetspartierna för att stödja regeringens budget.

Enligt Allan Widman var det också i budgetförhandlingarna mellan de fyra partierna som försvarsfrågan till slut löstes ut.

”Samtidigt tror jag att regeringen tidigt insåg att den hade en uppförsbacke. Det fanns en bred majoritet i Sveriges riksdag som stod bakom försvarsberedningen och man förstod att man förr eller senare var tvungen att böja sig för den”, säger han.

När det gäller finansieringen är hemlighetsmakeriet stort och varken Peter Hultqvist eller några av de övriga partiernas försvarspolitiska talespersoner vill säga hur de höjda försvarsanslagen ska finansieras.

Men enligt uppgift till Di så kommer en ny bankskatt att vara en del av finansieringen av de höjda försvarsanslagen.

Magdalena Andersson ville få fram en bankskatt redan under förra mandatperioden, men förslaget stoppades den gången efter hård kritik.

Men nu uppges partierna vara överens om att beskattningen av den finansiella sektorn ska öka, vilket också står angivet i januariavtalet.

Socialdemokraterna gick även till val på att höja skatten för banker och kapitalinkomster och enligt Magdalena Andersson skulle partiets förslag öka skatteintäkterna med 5 miljarder kronor per år.

Peter Hultqvist vill inte avslöja några detaljer om finansieringen.

”Det finns en gemensam syn på finansieringen som jag tycker ser bra ut och som vi är nöjda med och den kommer att vi att redovisa”, säger han.

Inte heller Daniel Bäckström vill säga något om finansieringen, men säger samtidigt att det var viktigt för Centerpartiet att få in även de långsiktiga höjningarna av försvarsanslagen i budgeten.

”Dels så ligger det i treårsplanen i budgetarbetet, men framför allt handlar det om att ge en tydlig signal till svenska folket och till försvarsmakten om vilka planeringsförutsättningar som gäller, för det tar tid att bygga försvarsförmåga”, säger han.

Magdalena Andersson vill inte kommentera finansieringen av de höjda försvarsanslagen och uppgifterna om en ny bankskatt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer