ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Uppgifter: Nordea flyttar från Sverige

  • Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos Foto: TT

Nordea har bestämt sig för att lämna Sverige, enligt källor till Svenska Dagbladet. Varken Nordea eller finansminister Magdalena Andersson vill kommentera uppgifterna.

 

Vart banken kommer att flytta sitt huvudkontor framgår inte av SvD:s källor. Tidigare har det spekulerats om både Helsingfors och Köpenhamn.

”Det finns inget beslut fattat om att flytta något huvudkontor. Jag kan omöjligt kommentera eventuellt framtida beslut från styrelsen och när i tiden de ska komma. Vår ambition är att fatta ett beslut om huruvida vi ska flytta eller inte före sommaren”, säger Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer på Nordea, till Di.

Enligt SvD:s källor kommer ett formellt beslut tas på ett styrelsemöte den 30 maj. Rodney Alfvén kan inte bekräfta eller dementera att det kommer hållas ett styrelsemöte den 30 maj då banken aldrig kommenterar när de har styrelsemöten.

Tidningens källor uppger även att det enda som skulle kunna stoppa ett flyttbeslut är en total omsvängning från den svenska regeringen.

Det var i mitten av mars som Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju med Di meddelade att sannolikheten för att banken flyttar sitt huvudkontor från Sverige är mycket stor om regeringens förslag om höjda bankavgifter till resolutionsreserven blir verklighet. Nordea har även gjort klart att man tittar helheten och samtliga avgifter.

Sedan dess har regeringsföreträdare från både Finland och Danmark meddelat att Nordea är varmt välkommen i båda länderna.

Varken fondbolaget Swedbank Robur eller Alecta, som är fjärde respektive tredje största aktieägare i Nordea, vill lämna någon kommentar innan det finns ett officiellt beslut.

”Vi vill inte kommentera obekräftade uppgifter. Nordea är en nordisk bank med stor verksamhet i alla sina hemmamarknader. Var de lägger sitt huvudkontor är ytterst en styrelsefråga. Som svenskt bolag gillar vi förstås att Nordeas huvudkontor ligger här, och det är naturligtvis värdefullt för det svenska näringslivet”, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.

”Vårt investeringscase är inte beroende av att Nordea har sitt huvudkontor i Sverige”, fortsätter han.

Inte heller finansminister Magdalena Andersson vill kommentera uppgifterna.

”Vi kommenterar aldrig obekräftade medieuppgifter”, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos Magdalena Andersson, till Di.

En del av finansbranschens kritik mot de höjda resolutionsavgifterna är att den modell som presenterats inte har formen av en fond och att avgifterna löper vidare år efter år. Det gör att branschen ser det som en skatt istället för ett skydd vid en eventuell kris. Utifrån regeringens senaste förslag räknar Nordea med en årsavgift på 5,5-6 miljarder kronor från 2019.

När kommer ni fatta beslut om en eventuell höjning av resolutionsavgifterna?

”Nu sitter vi och sammanställer remisserna och vi kommer återkomma med hur vi går vidare i frågan i närtid”, säger Gösta Brunnander.

Tyck till