ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trump: Rysshärvan i Vita huset

Rapporten klar: Inga bevis för konspiration med Ryssland

  • William Barrs sammanfattning av rapporten. Foto: AP
  • William Barrs sammanfattning av rapporten. Foto: AP

Det finns inga bevis enligt Muellers Rysslandsutredning för att någon i president Trumps kampanj konspirerade med Ryssland. 

Men även om Mueller inte kan slå fast att Donald Trump begått något brott frikänner den särskilde åklagaren inte presidenten.

Den så kallade Rysslandsutredningen har inte funnit att Donald Trump eller personer i hans kampanj samarbetat medvetet med Ryssland.

En fyra sidor lång sammanfattning till kongressledamöter citerar justitieminister Barr ur Muellerrapporten:

”Utredningen har inte visat att medlemmar i Trumpkampanjen konspirerade eller koordinerade med den ryska regeringen i dess aktiviteter för att påverka valet.”

William Barr skriver i sin sammanfattning också att Robert Mueller funnit att ”bevisen inte fastställer att presidenten var inblandad i någon underliggande brottslighet relaterad till rysk valpåverkan”.

Rapporten pekar inte ut några handlingar som enligt departementets bedömning utgör obstruktion av rättvisan, skriver Barr.

Men Muellers rapport sätter inte ned foten helt när det gäller eventuella försök av presidenten att förhindra att rättvisan har sin gång.

”Samtidigt som denna rapport inte slår fast att presidenten begått något brott, så frikänner den honom inte heller”, skriver Mueller, enligt Barr.

William Barrs slutsats är att det inte finns grund att åtala presidenten för obstruktion av rättvisan. Han pekar i sitt brev bland annat på att mycket av det som Donald Trump gjort har skett publikt. Demokrater har exempelvis anklagat presidenten för att genom att sparka FBI-chefen James Comey försöka hindra rättvisan.

Mueller rekommenderar inga ytterligare åtal och det finns inga tidigare åtal som ännu inte offentliggjorts, enligt sammanfattningen.

Justitieministern säger sig vilja offentliggöra så mycket som möjligt av rapporten, men anser att delar behöver hemligstämplas. Demokraterna meddelade snabbt att de vill att hela rapporten och att de var villiga att ta ett sådant krav hela vägen till högsta domstolen. Bland de toppdemokrater som framförde kravet finns Kamala Harris, som vill bli partiets presidentkandidat.

”Ett kort brev från Trumps handplockade justitieminister är inte tillräckligt”, twittrar hon.

Demokraten Jeff Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, meddelade på Twitter att William Barr nu kommer att kallas till kongressen. Detta för att vittna ”i ljuset av de väldigt oroväckande avvikelser” som framkommer i Barrs korta summering av Rysslandsutredningen.

President Donald Trump, som befinner sig på sin golfanläggning i Florida, twittrade kvart i tio på söndagskvällen om rapporten. 

”Ingen koordination (med Ryssland, Di:s anm), ingen obstruktion av rättvisan, fullständigt och totalt frikännande.”

”Ett olagligt försök till avsättning som misslyckades”, säger presidenten, enligt Fox.

Mueller har i 22 månader utrett rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Trumps kampanjstab. Trump har återkommande kallat det hela för en häxjakt.

Utredningen av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 inleddes långt innan den särskilde åklagaren Robert Mueller utsågs för att granska eventuella kontakter mellan Trumpkampanjen och Moskva. 

Redan i juli 2016 började den federala polisen FBI i hemlighet utreda om Ryssland lagt sig i presidentvalet sedan Wikileaks publicerat mejl som stulits vid dataintrång hos Demokraterna. I november, sedan Donald Trump vunnit valet, tillkännagav president Barack Obama nya sanktioner mot Ryssland och utvisar 35 ryssar som anklagas för ha blandat sig i valet. 

 Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats.

Muellers team har hört mer än 500 vittnen i sin utredning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies