1515

Uppgifter: Kristersson har ställt ultimatum till C och L

Ulf Kristersson har ställt Centerpartiet och Liberalerna inför ett ultimatum, antingen vara med i en alliansregering, eller erbjudas ett samarbete i riksdagen med möjlighet att sitta med i regeringen vid ett senare tillfälle. Det rapporterar SVT Nyheter.

En källa bekräftar uppgifterna för Di.

Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L).
Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L).Foto:Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson vill att hela alliansen ska bilda regering, vilket i dagsläget bara blir aktuellt med aktivt eller passivt stöd av Sverigedemokraterna. Den lösningen har både Centerpartiet och Liberalerna sagt nej till.

Av ett dokument som författats av Moderaterna framgår att regeringen inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Ett möte mellan alliansledarna är inplanerat till måndag, senast då ska Centerpartiet och Liberalerna ta ställning till planen.

Enligt SVT ska nästa möte med de fyra partiledarna ske på måndag. Då måste både Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund ge besked om de är villiga att sätta sig i regeringen.

Båda partiledarna har tidigare sagt nej till någon sorts samarbete med eller stöd av SD. Skulle de avvisa M:s förslag kan det innebära att Ulf Kristersson på allvar börjar förhandla med Stefan Löfven enligt en källa till SVT. Enligt SVT:s uppgifter ska Ulf Kristersson inte ha presenterat de eftergifter allianspartierna gemensamt kommit överens om under det möte som hölls mellan honom och socialdemokraternas partiledare tidigare i veckan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?