1515
Annons

Uppgifter: Köpare får pengarna tillbaka av Oscar Properties

Vissa köpare i bostadsutvecklaren Oscar Properties projekt 79&Park har lyckats backa ur avtalen och fått tillbaka sin miljonhandpenning.

Det rapporterar nyhetssajten E55.

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.Bild:Joey Abrait.

Bakgrunden är de stora förseningarna i projektet och vissa köpare ska ha lyckats få tillbaka sin handpenning, skriver E55. Men det tillbakavisas av bolaget.

"Det är ingen i 79&Park som har fått tillbaka sin handpenning eller som har hävt avtal. /…/ Det finns ett fåtal kunder i 79&Park som har hävt, utan att det finns grund för hävning. Hävningen är inte accepterad av oss, och det finns därför ingen rätt för dem att få tillbaka sin handpenning", säger Malin Sparf Rydberg, press- och marknadschef på Oscar Properties OP -5,91% Dagens utveckling , till E55.

Projektet 79&Park på Gärdet innanför Stockholms tullar säljstartades under 2015 och bolaget hade sålt 154 bostäder vid utgången av mars 2016. Dåvarande tidsplan var att projektet skulle stå färdigt i det tredje kvartalet 2017.

I bokslutet för 2016 rapporterades fortsatt samtliga 154 sälstartade lägenheter som sålda. Projektet väntades då stå färdigt i det andra kvartalet 2018. Enligt rapporten för årets första kvartal var 157 av 169 bostäder sålda, nuvarande plan är färdigställande i årets fjärde kvartal.

Svenska Dagbladet rapporterade i början av året att efterfrågan på juridisk rådgivning för att komma ur nyproduktionsavtal ökat kraftigt. Det framhölls då att ett förhandsavtal, enligt lag, kräver en tillräckligt preciserad tidpunkt för inflytt för att det ska vara juridiskt bindande. 

Uppfylls inte detta "formkrav" kan det finnas möjlighet för en köpare att dra sig ur ett bostadsköp inför att själva upplåtelseavtalet har skrivits på. Ett upplåtelseavtal undertecknas omkring ett halvår före inflytt, först då blir köparen formellt medlem i bostadsrättsföreningen. Men redan ett förhandsavtal är juridiskt bindande för bostadsrättsförening och köpare, så till vida formkraven uppfyllts.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?