ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Japans centralbank diskuterar ändring i stimulanspaket

Japans centralbank, BOJ, befinner sig i ovanligt aktiva diskussioner gällande bankens penningpolitiska hållning, där förändringar i räntemålsättningen och tillgångsköp ligger på bordet.

Det uppger källor med insyn i diskussionerna för Reuters.

Diskussionerna, som är preliminära och kommer styras av färska inflationsprognoser, är redan i gång om att genomföra "justeringar" i det massiva stimulanspaket som lanserades för att tampas med landets decennielånga deflationsproblem.

Japans senaste inflationsstatistik visade på den tredje månaden i rad med blygsamma 0,2 procent, vilket bidragit till spekulationer på marknaden att centralbanken kommer justera inflationsprognoserna fram till 2021.

BOJ har inte justerat sin politik sedan 2016, vilken omfattar stora obligations- och tillgångsköp. Kuroda lovade för fem år sedan att nå inflationsmålet på 2 procent "omkring" 2015.

En policyförändring denna månad skulle teoretiskt kunna innebära ytterligare stimulans, men debatten fokuserar för tillfället på nya sätt att göra stimulanspaketet mer hållbart - givet att det kan ta längre tid än väntat att nå inflationsmålet, enligt källorna.

"Om det visar sig att det skulle ta för lång tid att nå 2-procentsmålet, skulle det kunna innebära diskussioner om en policyändring", sade en källa. 

"BOJ skulle kunna överväga att ta steg mot att göra dess policy mer hållbar om strukturella faktorer ligger bakom den svaga inflationen", sade en annan källa samtidigt som den lade till att kostnaden för förlängda stimulansåtgärder börjar bli "svår att ignorera".

Bland annat påstås bankerna ha lidit av högre kostnader på grund av BOJs program (YCC) för att plana ut räntekurvan och de senaste årens räntenivåer nära noll procent.

Ett av förslagen på justeringar i penningpolitiken omfattar att låta längre räntor stiga naturligt för att minska den negativa påverkan på bankerna.

Andra förslag omfattar olika åtgärder för obligations- och tillgångsköpen, i syfte att inte minska likviditeten på marknaden i samma omfattning som tidigare.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies