ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Jacob Zuma har avsatts av partiet

  • Jacob Zuma, president i Sydafrika. Foto: AP

Sydafrikas president Jacob Zuma har avsatts av regeringspartiet ANC, enligt uppgift till flera medier.

Men ingen offentlig bekräftelse har kommit från partiet eller Zuma själv.

ANC:s mäktiga verkställande utskott med 107 medlemmar har möjlighet att besluta om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet, och detta ska nu alltså ha skett enligt medieuppgifter.

Uppgifterna kommer efter det att utskottet suttit i möte under 13 timmar, långt in på natten.

"Vi har bestämt oss för ett återkallande av Zuma. Men han har inte fått veta det än", säger en högt uppsatt källa inom ANC till Reuters.

Lokala medier har samma uppgifter, också från icke namngivna källor.

"Det tog hela 13 timmar, men ANC:s mäktiga verkställande utskott har bestämt sig för att återkalla president Jacob Zuma som statsöverhuvud", skriver den sydafrikanska tidningen The Times.

Cyril Ramaphosa valdes till ny partiordförande i december. SABC har rapporterat att Ramaphosa setts anlända till presidentens residens, för att sedan återvända till utskottets möte vid midnatt. Samtalen vid utskottet fortsatte sedan i tre timmar till.

"Cyril åkte dit för att prata med honom", säger källan till Reuters och tillägger att det efteråt blev hetsiga diskussioner i utskottet kring om Zuma skulle avsättas eller inte.

Zuma ska av Ramaphosa ha fått ett ultimatum: avgå självmant eller så kommer utskottet att besluta om ett återkallande av presidentämbetet, enligt SABC. Inte heller dessa uppgifter har bekräftats.

Ingen i ANC:s ledning eller Zumas egen talesperson har gått att nå för en kommentar. ANC kommer att hålla en presskonferens klockan 11 svensk tid för att berätta om vad utskottet kommit fram till.

Den senaste tiden har flera högt uppsatta partiföreträdare vänt presidenten ryggen. Samtidigt anser Zumas försvarare att han bör sitta kvar resten av mandatperioden, som sträcker sig till nästa år.

Zuma, som hittills avvisat alla avgångskrav, kan välja att trotsa ett beslut om återkallande. Men om han gör det hotas han av både en misstroendeomröstning i parlamentet och en riksrättsprocess. I ett sådant läge riskerar 75-åringen att avsättas under förnedrande former och mister möjligheten till en fördelaktig uppgörelse vid en frivillig avgång.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies