ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Göran Perssons bolag delägare i stulen rumänsk skog

  • Enligt en granskning av ATL, Lantbrukets affärstidning deläger Göran Persson, nu nominerad till ordförande i Swedbank, skog i Rumänien som uppges vara stulen. Foto: Oskar Omne

Den tidigare statsministern Göran Persson, nominerad till ordförande i Swedbank, deläger skog i Rumänien som enligt rumänska skogsägare är stulen.

Det visar en granskning av ATL, Lantbrukets affärstidning.

Våren 2018 köpte den svenska skogskoncernen Greengold ett bolag som ägde 14.283 hektar skog i Rumänien. Säljaren var den österrikiska skogskoncernen Holzindustrie Schweighofer.

Ett av Greengoldbolagen som nu äger en del av skogen i fråga är Greengold Group AB, där Göran Persson är delägare och styrelseordförande. 

Delar av det rumänska skogsinnehavet som Greengold nu äger har tidigare bytt händer genom bedrägerier. Fyra personer dömdes 2016 och 2017 för att i två olika fall har lurat till sig cirka 1.000 hektar statlig skog med hjälp av förfalskade historiska dokument, varpå skogen sålts till Schweighofer. 

Det österrikiska bolaget kastades ut ur certifieringssystemet FSC 2017. I stället för att lämna tillbaka marken i fråga, som var ett av kraven för att få behålla licensen, så såldes den till Greengold.

”Häleri och penningtvätt. Greengold saknar moralisk kompass”, säger Bogdan Ioan Tudor Todoran, ordförande för den rumänska skogsägarorganisationen Nostra Silva, till ATL.

”Detta är vd:s uppgift. Det blir inte bra om jag uttalar mig om det som han ska sköta”, säger Göran Persson till ATL.

Vd:n Sorin Chiorescu säger i sin tur till ATL att de omstridda 1.000 hektaren ”tekniskt sett inte kan beskrivas som stulna”.

Rumänsk domstol ska nu bedöma om Schweighofer handlat i god tro eller inte genom att bedöma hur noggrant de granskat tillgångarna de köpt.

Göran Persson avböjer att kommentera frågan för Di och hänvisar i stället till vd:n Sorin Chiorescu, som Di har sökt utan framgång.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies