ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Google ska utredas av USA:s justitiedepartement

  • Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

USA:s justitiedepartement förebereder en utredning mot Google för att undersöka om bolaget brutit mot landets konkurrensregler. Det uppger källor för både Wall Street Journal och Bloomberg.

Enligt källorna kommer såväl Googles sökmotor som andra delar av verksamheten att hamna under departementets lupp. Googles sökmotor har en mycket stark ställning på marknaden med en marknadsandel på runt 70 procent, enligt statistik från Netmarketshare.

Kritiken mot de amerikanska techjättarnas dominans har växt sig starkare och kommit både från demokratiskt och republikanskt håll. Att en utredning nu förbereds inom justitiedepartementet innebär att Trumpadministrationen för första gången på allvar tar tag i frågan om bolagen bryter mot konkurrensreglerna, konstaterar Bloomberg.   

Varken Google eller det amerikanska justitiedepartementet har kommenterat uppgifterna. 

Google har tidigare granskats av den den amerikanska handelskommissionen FTC, som delar ansvaret för att konkurrensreglerna följs med justitiedepartementet. Utredningen lades dock ned 2013 efter att myndigheten och Google kommit överens om att sökjätten skulle genomföra vissa konkurrensfrämjande åtgärder. 

I EU har Google stött på betydligt hårdare motstånd. Så sent som i mars bötfälldes bolaget av EU-kommissionen för att ha missbrukat sin marknadsdominans. Böterna landade då på motsvarande 15,5 miljarder kronor.

Även under 2018 och 2017 bötfälldes den amerikanska sökjätten av EU-kommissionen. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies