1515
Annons

Uppgifter: Gazprom vill dra mer av Nord Stream 2 via Sverige

Det ryska energibolaget har svårt att få de nödvändiga tillstånden för att dra gasledningen Nord Stream 2 via Danmark. Nu överväger företaget att ansöka om nya tillstånd i Sverige i stället. Det uppger den ryska affärstidningen Kommersant enligt nyhetsbyrån Tass.

Foto:Johan Nilsson/TT

Den planerade gasledningen Nord Stream 2 är mycket omdiskuterad. Bland annat har USA hotat med sanktioner mot företag och individer inblandade i projektet. 

Sverige godkände 2018 att Nord Stream skulle få placera rörledningar i svensk ekonomisk zon i Östersjön. Innan dess hade även Finland och Tyskland gett sina godkännanden.

Danmark har däremot inte gett några tillstånd och det är därför som Gazprom nu funderar på att planera om rörledningarna genom svenskt territorium. Det här kräver nya tillstånd vilket försenar projektet som är beräknat att vara klart den 31 december 2019. Ordföranden för det ryska gasbolaget Gazprom, Viktor Zubkov, säger till nyhetsbyrån Reuters att det kommer kosta ”hundratals miljoner dollar”.

Budgeten för Nord Stream 2-projektet är 9,5 miljarder dollar, motsvarande 93,5 miljarder kronor, enligt Reuters.


Innehåll från Volvo CarsAnnons

Volvo Cars storsatsning: Föräldraledighet på export

Säkerhet för alla som reser i en Volvo.

Och social trygghet för de som bygger bilarna.

Nu vill Volvo exportera traditionella svenska värderingar till 40 000 anställda i 34 länder.

– Vi kontaktas av företag och organisationer från hela världen som vill veta mer, säger Hanna Fager, global HR-chef på Volvo Cars.

Läs mer om Volvo Cars här.  

I mars 2021 lanserades det globala initiativet Volvo Cars Family Bond, som innebär att Volvo Cars drygt 40 000 anställda garanteras 24 veckors ledighet, med 80 procent av lönen, i samband med att man får barn. Med initiativet tar Volvo Cars sina svenska värderingar på export. 

– Det svenska arvet är jätteviktigt för oss, säger Hanna Fager, global HR-chef på Volvo Cars. Vi har alltid varit ett varumärke för människor som bryr sig om andra människor och världen vi lever i. Våra värderingar kring säkerhet, hållbarhet och att alltid sätta människan i centrum har varit med ända sedan Volvo grundades 1927. Det pratade våra grundare om och det fortsätter vi att värna om och vårda i allt vi gör. Grundpelarna i vår kultur gifter sig väl med det svenska arvet. Vi vill göra livet enklare, bättre och säkrare för alla.

Initiativet har under året rönt uppmärksamhet, både internt och externt. 

– Många anställda känner sig stolta över vårt företag och många externt är nyfikna, berättar Hanna Fager. Vi kontaktas av företag och organisationer från hela världen som vill veta mer om Family Bond.

Ett normgivande initiativ 

Alla föräldrar, oavsett kön, har adopterat barn eller är den icke-födande i ett samkönat par, omfattas av Family Bond. Initiativet är utformat för att vara normgivande. 24 veckors föräldraledighet är idag det förvalda alternativet för Volvo-anställda. Studier visar nämligen att allt fler är benägna att ta ut sin föräldraledighet när det uppfattas som standardalternativet. Vidare har Volvo Cars låtit föräldrar världen över berätta om sin upplevelse internt för att öka medvetenheten.

Kulturkrockar 

Med personal i 34 länder har det varit en utmaning att implementera initiativet, som Hanna mer ser som ett förverkligande av Volvo Cars företagskultur, än en policy. 

– Det finns olika förutsättningar på olika marknader, säger Hanna Fager. En utmaning har varit att hitta det gemensamma globala, men ändå se saker med lokala ögon. Att förstå hur föräldraledighet fungerar och uppfattas i olika länder, hur lagar ser ut och hur kulturen och inställningen är bland män och kvinnor, chefer och medarbetare. Vi har lärt oss mycket under resans gång. 

Positivt för jämställdheten 

Föräldraledighet är en av principerna i det svenska välfärdssystemet. Båda föräldrarna ska ha möjligheten att utnyttja chansen att tillbringa mycket tid med sitt barn under dess första månader. 

– Det är intressant att se att både kvinnor och män tar ut fler föräldradagar inom ramen för Family Bond än den vanliga lagstadgade föräldraledigheten, säger Hanna Fager. En spaning vi har, och som vi kommer att titta närmare på, är om vi har bidragit till att göra Family Bond mer attraktivt än ”vanlig” föräldraledighet. Det ses som något nytt – och vi har lyckats förmedla det väl inom företaget. Det är också otroligt fint att se att vi har en fördelning på 70 procent män och 30 procent kvinnor av de som har tagit Family Bond under 2021. Det ger en positiv följdeffekt på jämställdhet och kvinnors möjlighet till karriärutveckling. 

Läs mer om Family Bond här. 

Mer från Volvo Cars

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Cars och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?