ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Uppgifter: Gazprom vill dra mer av Nord Stream 2 via Sverige

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Det ryska energibolaget har svårt att få de nödvändiga tillstånden för att dra gasledningen Nord Stream 2 via Danmark. Nu överväger företaget att ansöka om nya tillstånd i Sverige i stället. Det uppger den ryska affärstidningen Kommersant enligt nyhetsbyrån Tass.

Den planerade gasledningen Nord Stream 2 är mycket omdiskuterad. Bland annat har USA hotat med sanktioner mot företag och individer inblandade i projektet. 

Sverige godkände 2018 att Nord Stream skulle få placera rörledningar i svensk ekonomisk zon i Östersjön. Innan dess hade även Finland och Tyskland gett sina godkännanden.

Danmark har däremot inte gett några tillstånd och det är därför som Gazprom nu funderar på att planera om rörledningarna genom svenskt territorium. Det här kräver nya tillstånd vilket försenar projektet som är beräknat att vara klart den 31 december 2019. Ordföranden för det ryska gasbolaget Gazprom, Viktor Zubkov, säger till nyhetsbyrån Reuters att det kommer kosta ”hundratals miljoner dollar”.

Budgeten för Nord Stream 2-projektet är 9,5 miljarder dollar, motsvarande 93,5 miljarder kronor, enligt Reuters.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer