Uppgifter: Gazprom vill dra mer av Nord Stream 2 via Sverige

Det ryska energibolaget har svårt att få de nödvändiga tillstånden för att dra gasledningen Nord Stream 2 via Danmark. Nu överväger företaget att ansöka om nya tillstånd i Sverige i stället. Det uppger den ryska affärstidningen Kommersant enligt nyhetsbyrån Tass.

Foto:Johan Nilsson/TT

Den planerade gasledningen Nord Stream 2 är mycket omdiskuterad. Bland annat har USA hotat med sanktioner mot företag och individer inblandade i projektet. 

Sverige godkände 2018 att Nord Stream skulle få placera rörledningar i svensk ekonomisk zon i Östersjön. Innan dess hade även Finland och Tyskland gett sina godkännanden.

Danmark har däremot inte gett några tillstånd och det är därför som Gazprom nu funderar på att planera om rörledningarna genom svenskt territorium. Det här kräver nya tillstånd vilket försenar projektet som är beräknat att vara klart den 31 december 2019. Ordföranden för det ryska gasbolaget Gazprom, Viktor Zubkov, säger till nyhetsbyrån Reuters att det kommer kosta ”hundratals miljoner dollar”.

Budgeten för Nord Stream 2-projektet är 9,5 miljarder dollar, motsvarande 93,5 miljarder kronor, enligt Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?