1515

Uppgifter: Fria rörligheten stoppas efter brexit

Storbritannien kommer att stoppa den fria rörligheten som gäller inom EU direkt efter utträdet. Det framgår av dokument som tidningen Guardian tagit del av.

Theresa May.
Theresa May.Bild:TT

Omedelbart efter att landet har lämnat EU kommer Storbritannien stoppa den fria rörligheten som gällt gentemot unionen, visar ett regeringsdokument som tidningen The Guardian kommit över.

London kommer också att genast vidta åtgärder för att minska antalet invandrade arbetare med kort yrkesutbildning eller som saknar utbildning när brexit träder i kraft.

Enligt dokumentet ska också en helt ny invandringspolitik fasas in som gör att långt färre utländska medborgare får rätt att bosätta sig i Storbritannien, och som avsevärd skärper reglerna för anhöriginvandring.

Regeringen vill inte kommentera dokumentet, men premiärminister Theresa May och hennes innersta krets av ministrar ska ännu inte slutgiltigt ha fastslagit åtgärdsplanen.

Frågan är hur planerna kommer att påverka brexitförhandlingarna, inte minst om Storbritannien vidtar åtgärder mot personer som redan flyttat till landet från andra EU-länder.

EU-medborgares rättigheter efter brexit är en av tre frågor som EU krävt en uppgörelse om innan framtida handelsavtal diskuteras.

Det är inte den enda nyheten på tisdagen som lägger ytterligare sordin på de redan långsamma förhandlingarna mellan London och Bryssel.

I en utfrågning i parlamentet tidigare under dagen spådde brexitministern David Davis att frågan om hur mycket Storbritannien ska betala till EU för att täcka åtaganden som gjorts under landets medlemstid inte kommer till en snabb lösning.

"Min förväntan är att pengabråket kommer att fortsätta hela tiden förhandlingarna varar", sa han.

Även när det gäller den så kallade brexitnotan har EU-kommissionen krävt en uppgörelse innan förhandlingarna kan gå vidare till nästa fas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?