ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Fängslade bilbossen planerade vd-kupp i Nissan

  • Foto: Kin Cheung

Carlos Ghosn planerade för att ta över vd-rollen på Nissan från Hiroto Saikawa. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor. 

Carlos Ghosn, tills helt nyligen ordförande för såväl Renault som Nissan och Mitubishi Motors, greps i slutet av november av japansk polis misstänkt för svindleri med företagsmedel.

Enligt uppgifter till WSJ hade bilbossen vid gripandet långt framskridna planer på att sparka ut Nissans toppchefer och själv ersätta vd Hiroto Saikawa vid ett styrelsemöte bara någon vecka senare.

I ljuset av uppgifterna ter sig gripandet av Ghosn som del av en utdragen maktkamp, där Nissans vd uppges ha motsatt sig en närmare integration med Renault som Ghosn drivit med uppbackning av storägaren franska staten.

Ghosn ska också ha uttryckt allt mindre tålamod med Nissanschefen för bolagets haltande USA-försäljning och kvalitetsproblem i Japan.

Renault äger 43 procent av Nissan, men den japanska biltillverkaren är den större och mer lönsamma av de två. I samband med gripanden rapporterade Financial Times att Ghosn planerade en fullfjädrad fusion mellan Renaul och Nissan, mot japanernas vilja.

Hiroto Saikawa har uppgett att Nissan under flera månader fram till gripandet i hemlighet utrett och samarbetat med japanska åklagare kring Carlos Ghosns misstänkta slöseri med företagets pengar för privat bruk och andra oegentligheter.

Carlos Ghosn sitter i japanskt häkte sedan den 19 november och riskerar bortåt 10 års fängelse. På måndagen väntas åklagare i Tokyo väcka åtal, enligt den japanska tidningen Nikkei. Han förnekar brott.

Kort efter gripandet avsattes Ghosn som ordförande i Nissan och Mitsubishi, men behåller än så länge formellt sina uppdrag för Renault.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies