1515

Uppgifter: Extra regeringssammanträde hålls under söndagen

På måndag kan regeringen Löfven falla. Nu pågår försök att hitta lösningar i den akuta regeringskrisen.

”Jag tycker att alla ska ta ett steg tillbaka och fundera på vad som är bäst för vårt land”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto:Lars Schröder/TT

”Alla som har en ledande ställning i svensk politik måste fundera igenom hur de kan agera för att förhindra en politisk kris, och därmed ta ansvar”, säger Magdalena Andersson.

”Vi är i den värsta ekonomiska nedgången sedan andra världskriget. Det politiska spelet som pågår nu hotar den återstart som landet behöver.”

Om alla partier röstar som de har sagt på måndag klockan 10 kommer en majoritet i riksdagen att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S) och hans rödgröna regering. 

Han kan då välja att avgå eller utlysa extraval. I det första alternativet kommer en övergångsregering med begränsade befogenheter att styra, i det andra sitter regeringen kvar till efter extravalet.

”I höst behöver Sverige en regering som kan leverera en statsbudget som verkligen kan återstarta ekonomin, vända långtidsarbetslösheten och ta krafttag mot vårdskulden”, säger Magdalena Andersson.

”Oavsett om det blir en övergångsregering som väntar på talmansrundor eller en regering som väntar på ett extraval så blir det en ökad ekonomisk osäkerhet.”

Det politiska läget är oerhört låst men det pågår samtal inom och mellan partierna nu i helgen för att försöka hitta en lösning, även mellan de fyra januaripartierna.

”Självklart sker en lång rad kontakter under helgen på olika sätt, så att vi kan ta oss ur den här situationen”, säger Magdalena Andersson.

Under lördagen har Socialdemokraternas partistyrelse möte om läget och vad som ska hända efter en misstroendeförklaring. 

På söndagen kommer det enligt uppgift till TT att vara ett extra regeringssammanträde. Syftet är att klara av så många ärenden som möjligt innan regeringen eventuellt övergår till att bli en expeditionsministär, som bara kan besluta om det viktigaste.

Sakfrågan som kan fälla regeringen handlar om fri hyressättning i nybyggda bostäder, punkt 44 i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Vänsterpartiet varnar för marknadshyror och vill stoppa det utredningsförslag som ligger på regeringens bord. I torsdags förklarade V-ledaren Nooshi Dadgostar att förtroendet för Löfven är förbrukat och att partiet står bakom en misstroendeförklaring, vilket fick Sverigedemokraterna att snabbt begära en omröstning i riksdagen. Kristdemokraterna och Moderaterna hakade därefter på.

Det finns alltså en majoritet som vill fälla Stefan Löfven, även om partierna har olika uppfattning om fri hyressättning och vilken regering de vill se i stället. 

Utåt sett har inget inblandat parti ändrat uppfattning.

”Vi har inte ändrat oss. För att vi ska återfå vårt förtroende för Stefan Löfven måste hela punkten 44, om marknadshyror, bort”, sade V:s vice ordförande Ida Gabrielsson till TT på fredagen.

Samma besked från V gäller även fortsatt under lördagen.

Många pekar på Centerpartiet. Om bara C-ledaren Annie Lööf kunde backa i hyresfrågan skulle den komplicerade knuten kunna lösas upp, sägs det.

Men även från C kommer beskedet att inget har ändrats. Partiet står fast vid att januariavtalet ska genomföras.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?