ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: ECB splittrade om räntehöjningar

  • Foto: Jens Meyer

Beslutsfattarna i ECB är splittrade i synen på när ECB kan börja höja räntorna nästa år, där några menar att en höjning är möjlig redan i juli 2019 medan andra utesluter att den första höjningen kommer före hösten.

Det uppger ett flertal källor för Reuters.

Vid räntebeskedet i juni meddelade ECB att de räknar med att hålla styrräntorna på nuvarande nivåer till åtminstone sommaren 2019, vilket är öppet för olika tolkningar.

Reuters skriver att finansmarknaden tolkade budskapet som att en första räntehöjning kan bli aktuell först i oktober eller december, men bland beslutsfattare som Reuters talat med fanns olika tolkningar.

För vissa betyder guidningen att det inte blir någon höjning förrän efter sommaren.

"Det är den enda möjliga tolkningen", sade en källa.

Detta skulle innebära att en första höjning kan bli aktuell först vid räntemötet i oktober 2019, enligt vissa.

Andra ansåg att frasen är vag nog för att tillåta en räntehöjning redan vid räntemötet i juli, om inflationsutsikterna så kräver.

"Man kan inte binda sig för mer än ett år", sade en källa som tillade att budskapet kan komma att klargöras mer framöver.

Alla källor sade att de inte uttryckligen diskuterat betydelsen av guidningen, vilket kan vara en möjlig förklaring till de olika tolkningarna.

En del uttryckte missnöje med en för mjuk guidning från ECB-chefen Mario Draghi, som fått förväntningarna om en första höjning att vara först i december, vilket är för sent enligt hökar inom ECB.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies