1515

Uppgifter: ECB-chefen vill se gemensamma coronaobligationer

ECB-chefen Christine Lagarde vill att euroländerna ger ut gemensamma obligationer för att möta coronakrisen.

Foto:Michael Probst

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters ska Christine Lagarde ha framfört önskemålet om gemensamma obligationer under en telefonkonferens med euroländernas finansministrar på tisdagen.

Det är en åtgärd som i sådana fall skulle tas till efter det att euroländerna redan använt Europeiska stabiliseringsmekanismen (ESM), en lånefacilitet från finanskrisen som garanteras gemensamt av euroländerna.

Några vidare detaljer gavs inte enligt Reuters källor. I korta drag skulle förslaget innebära att euroländerna gemensamt utfärdar statspapper i euro och därmed gemensamt också står som garanter för dem.

Historiskt har sydeuropeiska länder som Italien och Spanien drivit på för gemensamma EMU-obligationer. Även Frankrike har varit positivt inställt i frågan medan bland annat Tyskland och Nederländerna motsatt sig gemensamma statspapper. Enligt en av Reuters källor stod de gamla motståndarna fast vid sina positioner vid tisdagens möte.

I stället ska det ha funnits en bred enighet om att låta ESM utfärda kreditlinor till de medlemmar som behöver det. Dessa ska uppgå till drygt 2 procent av varje medlemslands BNP enligt Reuters. Ett beslut i frågan väntas senare i veckan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?